Нови сблъсъци в Египет

5607
Нови сблъсъци в Египет

Ожесточени сблъсъци избухнаха тази вечер пред президентството в Кайро между привърженици на президента Мохамед Морси и протестиращи срещу засилването на правомощията му и запазването на противоречивия референдум.

Протестиращи от двата лагера се замеряха с коктейли Молотов и камъни, подпалваха коли, чуваха се и изстрели, съобщават журналисти на АФП, според които има ранени. Сблъсъци имаше и на съседните улици. В района не се забелязваха никакви полицейски сили.

Президентският дворец в Кайро става за втори пореден ден епицентър на напрежението, предизвикано от най-тежката политическа криза в Египет след избирането на Морси през юни. По призива на Мюсюлманското братство хиляди хора се стекоха към президентството, като разтуриха палатките, в които малки групи противници на президента прекараха нощта след големия протест на опозицията вчера.

Стигна се до леки сблъсъци със замеряне с камъни, след което опозиционерите се оттеглиха, оставайки на ислямистите контрола върху района непосредствено до президентството. Тази сутрин Морси се върна да работи в сградата, съобщи един от съветниците му. По-късно през деня насилието беше възобновено с още по-голяма интензивност.

Кварталните магазини спуснаха кепенците, а привържениците на Морси започнаха да трият враждебните към президента графити, изрисувани по оградата на двореца. Кризата в Египет започна с обявяването на 22 ноември на указ на президента за засилване на правомощията му, което предизвика спорове сред голяма част от магистратите и раздели страната.

Редактор: Е. Гигова

Президентският дворец в Кайро е под обсада

Десетки хиляди противници на египетския президент Мохамед Морси обсадиха двореца му в Кайро. Те настояват държавният глава да отмени из...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com