Подкрепата за партията на Меркел расте

2851
Подкрепата за партията на Меркел расте

Партията на германския канцлер Ангела Меркел е най-популярна, откакто правителството й беше избрано през 2009 г., въпреки кризата, която според мнозинството германци може да бъде преодоляна. Това показват резултатите от обществено допитване, предаде АФП, цитирна от БГНЕС.

Дясноцентристкият Християндемократичен съюз на Меркел се ползва с подкрепа от 38% от населението, сочи изследване на института Форца, цитирано от сп. "Щерн". Това е най-високият рейтинг на партията от август 2009 г., месец преди изборите, които осигуряха на канцлерката втори мандат.

Нейният коалиционен партньор, Свободните демократи, продължава да има скромна подкрепа от едва 3% от населението. Но благодарение на силата на Християндемократичния съюз настоящата правителствена коалиция продължава да води пред основните си опоненти – Социалдемократическата партия и Зелените, които имат подкрепа от съответно 27% и 13%.

Отделно изследване, отново осъществено от института Форца за сп. "Щерн", показва, че 53% от германците вярват, че единната европейска валута "може да бъде защитена", спрямо едва 41% през октомври 2011 г. Сред политиците, които ръководят борбата с кризата в Европа, германците вярват най-много на Жан-Клод Юнкер, лидер на Еврогрупата. Той се ползва с одобрението на 76% от анкетираните. Следват италианският премиер Марио Монти с 60% и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу с 56%.

Германците вярват най-малко на френския президент Никола Саркози, който получава одобрение от едва 46% от анкетираните, и на гръцкия премиер Лукас Пападимос, чийто рейтинг е едва 37%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com