Политическа криза в Италия, не е изключено Наполитано да подаде оставка

2520
Политическа криза в Италия, не е изключено Наполитано да подаде оставка

След неуспешните консултации за съставяне на правителство с четири политически сили италианският президент Джорджо Наполитано си даде време за размисъл, съобщи агенция КРОСС.

От февруари месец когато се проведоха изборите Италия е без кабинет и по молба на Наполитано подалият оставка Марио Монти отново зае временно премиерския пост. Нито една от политическите сили не получи мандат за самостоятелно управление, а  коалирането за момента е невъзможно.

Италия я очаква "Монти-2"

В Италия назрява поредна политическа криза. Лидерът на победилата на изборите Демократическа партия Пиер Луиджи Берсани не успя да форм...

Нито една от политическите сили в Италия не е отстъпила от заявените след изборите позиции, а те именно доведоха до задънената улица. В страната цари пълна неяснота кога президент Джорджо Наполитано ще обяви решението си за разрешаване на политическата криза и какво може да бъде то.

Левоцентристкият лидер Пиер Луиджи Берсани отказа помощта на десноцентристите на Берлускони и сам не успя да състави кабинет. Берсани не получи подкрепата на "Движение пет звезди" въпреки, че се надяване на това. Срещата с президента не доведе до промяна в намеренията.

Енрико Лета от Демократическата партия заяви, че не е желателно да се търси голяма коалиция с традиционните партии. Защото това няма да помогне за постигане на желаните промени. И партията на Бепе Грило отново заяви, че е готова да управлява сама, но не и да влиза в коалиция.

Съвсем възможно е президентът да възложи съставянето на правителство на непартиен кандидат. Но има и шанс Наполитано да подаде оставка още преди изтичането на мандата му на 15 май, така ще предизвика разпускане на парламента и предсрочни избори. Но и след тях не се очаква по-добра ситуация в страната, която близо две години е в рецесия.

Италианските банки все още са застрашени от рецесия

Рецесията в Италия продължава да представлява огромна заплаха за банките в страната, макар италианската финансова система показа завидн...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com