Половината от опозиционните бойци в Сирия са крайни ислямисти

9785
Половината от опозиционните бойци в Сирия са крайни ислямисти

Почти половината от силите, които се борят срещу сирийския президент Башар Асад, са джихадисти и членове на твърдолинейни ислямистки групировки, сочи британско проучване, публикувано във в. "Дейли телеграф" в понеделник, предаде БГНЕС.

Според анализа на IHS Jane s - издателите на най-известното издание в отбраната "Джейнс дифенс уикли", броят на бунтовническите сили е около 100 000. Те обаче вече са разделени на близо 1000 групи откакто насилието пламна преди две години. Изследването се базира на интервюта с бунтовници и на разузнавателна информация.

От въстаническите сили около 10 000 са джихадисти, борещи се за групи, свързани с Ал Кайда. Други 30 до 35 хиляди са твърдолинейни ислямисти, които се различават от джихадистите по това, че са се съсредоточили единствено върху сирийския конфликт, а не върху световната ислямистка борба.

"Бунтовниците вече са доминирани от групи, които гледат на конфликта от ислямистка гледна точка", казва Чарлс Листър, автор на анализа. "Идеята, че светски групировки са водещи сред опозицията, просто не се потвърждава", посочва той. След като Западът не показва особен интерес от премахването на президента Башар Асад, умерените ислямисти вероятно също ще бъдат тласнати към екстремистите, предупреждава той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com