Процедурата по импийчмънт - какви са реалните заплахи за Тръмп

3661
Процедурата по импийчмънт - какви са реалните заплахи за Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Камарата на представителите на САЩ одобри за втори път импийчмънт на президента Доналд Тръмп, което го направи единственият президент на САЩ, който два пъти е изправен пред тази процедура. Резолюцията премина с резултат 232 гласа "за" на 197 "против". Единственото обвинение е "подстрекателство към бунт" - заради ролята на Тръмп в превземането на Капитолия миналата седмица.

Няма рутинен процес за импийчмънт, но този е безпрецедентен по всякакъв начин, пише БГНЕС. Общият процес на импийчмънт, установен в Конституцията на САЩ, е относително прост:

Тръмп пак говори и пак опитва да оправи положението с призив да няма насилие

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува видео, в което не споменава за втората процедура по импийчмънт, но призова за мир и твърди, ч...

- Президент извършва "тежко престъпление или простъпка"

- Камарата на представителите гласува за подкрепа на импийчмънт

- Сенатът провежда процес

Този процес на импийчмънт ще е напълно нов и различен от този, който видяхме в края на 2019 година и началото на 2020 година, особено след като се очаква процесът в Сената да се случи след напускането на Тръмп от поста.

Защо този импийчмънт е важен?

Републикаци: Тръмп е виновен за щурма. Пелоси: Тръмп е заплаха

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти заяви, че президентът Доналд Тръмп носи ...

Новият президент Джо Байдън ще поиска от Сената да гласува за избраните от него министри и да действа за справяне с пандемията COVID-19, както и да обърне внимание на икономическите последици от пандемията.

През 2020 година сесиите на Сената бяха напълно спрени по време на процеса по импийчмънт. Този път лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър се надява да спазва полудневен график за провеждане на процеса и законодателните сесии през останалата част от деня. Обаче обвиненията този път са много по-лесни за предаване и разбиране. Ще отнеме няколко дни под председателството на върховния съдия Джон Робъртс и сенаторите да проведат процеса. Когато двамата нови сенатори от Демократическата партия на Джорджия са на местата си, ще са необходими 17 републиканци, които да гласуват с демократите, за да постигнат мнозинство от две трети и да осъдят Тръмп.

Бързото решение за искане на импийчмънт със сигурност поставя Тръмп в позицията да иска да задържи републиканските сенатори на своя страна. В този смисъл това ще го държи под контрол през последната седмица от неговото управление. Но поне засега не се планира Сенатът да заседава преди 19 януари, а на 20 януари Тръмп вече няма да е президент на САЩ, защото тогава му изтича мандатът.

Не са го отстранили! Не забравяйте - импийчмънтът на Тръмп в Камарата не го отстранява от длъжност. Нито втори импийчмънт в Камарата, нито дори гласуване в Сената за осъждане на Тръмп и отстраняването му от длъжност биха му попречили да се кандидатира отново през 2024 година или след това. По-скоро, ако две трети от присъстващите сенатори гласуват за импийчмънт на Тръмп, обикновено мнозинство от присъстващите сенатори ще трябва да гласува допълнително, за да го отстрани от кандидатиране за президент в бъдеще. Забрана за заемане на други държавни длъжности може да му струва пенсията от над 200 000 долара годишно ако Сенатът тръгне в тази посока.

Доналд Тръмп е третият американски президент, когото Камарата на представителите предлага за отстраняване и гласува официално обвинение.

Тръмп няма да напусне поста преждевременно

Настоящият американски президент Доналд Тръмп, не възнамерява доброволно да подаде оставка преди изтичането на президентския му мандат,...

Първият президент на САЩ, за когото Конгреса гласува процедура по отстраняване, е Андрю Джонсън през 1868 г. Той е обвинен в незаконно уволнение на военния министър Едуин Стантън. След импийчмънт на Джонсън от Камарата на представителите, на Сената не достига един глас за мнозинство от две трети, което би било необходимо, за да бъде осъден и отстранен.

Вторият случай в историята на САЩ на импийчмънт е случая с Бил Клинтън през 1998 г. Камарата на представителите обвини Клинтън за това, че е лъгал, след като се е заклел за афера с Моника Люински. След това Сенатът съди Клинтън и го оправдава.

Третият път, когато президент беше обвинен в САЩ, беше Доналд Тръмп през декември 2019 г. Тръмп беше обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, обвинен е и в натиск върху Украйна. Сенатът оправда Тръмп и по двете обвинения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари