Саркози получил 50 млн. евро от Кадафи?

8175
Саркози получил 50 млн. евро от Кадафи?

Съществуват документални доказателства, че бившият френски президент Никола Саркози е получил над 50 милиона евро от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, съобщи пред френски съдия посредник, цитиран от вестник „Индипендънт”.

Това твърдение е направено малко преди Коледа от родения в Ливан бизнесмен Зиад Такиедин, който е бил посредник по правните (вероятно и по противоправните) отношения между Франция и Близкия изток през последните 20 години.

Французите не съжаляват за Саркози

Мнозинството французи не съжаляват, че Никола Саркози вече не е държавен глава, показва изследване на института CSA за телевизия Ер Т...

На фона на обвиненията, отправени от един от синовете на Кадафи и от провеждащ разследвания френски интернет сайт, Такиедин посочи пред разследващия съдия, че може да представи писмени доказателства, че по време на първата си президентска кампания през 2006-2007 г. Саркози щедро е бил финансиран от Триполи. Плащанията според него са продължили и след като Саркози бе избран за президент. Незаконните плащанията са надвишили 50 милиона евро, което потвърждава твърденията на сина на Кадафи Сейф ал Ислам малко преди падането на либийския режим през 2011 г., който бе свален включително благодарение на френските и британските въздушни удари.

Твърденията на Такиедин бяха определени от източници, близки до Саркози, като „възмутителни” и „съчинени заради лични интереси”. През миналата година Никола Саркози отхвърли подобни обвинения на разследващия сайт „Медиапарт”.

Бившият вътрешен министър на Франция Клод Геан също отхвърли обвиненията за финансирането на президентската кампания на Саркози през 2007 година като „пълни измислици”, съобщава вестник „Монд”.

„Да, Либия е финансирала Саркози и Геан”, заяви още Такиедин.

Саркози отново иска да е президент

Никола Саркози, който загуби президентските избори тази пролет, възнамерява да се кандидатира отново през 2017 г. Това съобщиха пред ...

От своя страна, Геан отхвърли обвиненията с думите: „Никога никой либиец, никоя либийска институция не се е ползвала с моето посредничество, за да захранва лични сметки или кампанията от 2007 година”, заяви бившият министър, който през 2007 година е бил ръководител на кампанията на Саркози.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com