Скопските роми: Щастие за 27 евро

14967
Скопските роми: Щастие за 27 евро

Те са бедни, гладни и жадни за приключения. Целта им е само една - да се махнат, и то колкото може по-бързо. В ромския квартал на Скопие за щастието се плащат 27 евро - толкова излиза автобусният билет за Западна Европа.

Шуто Оризари, накратко Шутка - това е общината на ромите в Скопие, за която се твърди, че е най-голямата ромска община в Европа. Тя има дори и герб, включващ чакрата от ромския флаг. По официални данни жителите й са 20 000, но вероятно още толкова са нерегистрираните. Поминъкът им - ровят в кофите за смет и събират старо желязо.

Европа научава за съществуването на Шутка преди 3 години, покрай отмяната на визовия режим за македонските граждани. Тогава удря и звездният час на организираните криминални структури за трафик на хора - те пускат слуха, че свободата за пътуване дава възможност да се избяга от немотията в Македония. Хиляди роми, но и албанци, и сърби, се възползват и щурмуват автобусите, пътуващи към Западна Европа. А властите в Белгия, Швеция, Германия и Швейцария са затрупани с молби за получаване на убежище.

Демокрация по китайски

Тя е най-голямата политическа организация в света - членската маса на Китайската комунистическа партия е колкото 11 Българии. На конгр...

Правилата са, за да се нарушават

Самите македонски власти се сещат за Шутка едва когато Европа заплашва с връщане на визовия режим - редица туристически бюра са затворени, множество трафиканти на хора - арестувани. Местното население пък е надлежно информирано за строгите правила, свързани с либерализирането на визовия режим - правото за пребиваване в Шенгенското пространство за не повече от 90 дни и забраната за упражняване на труд или търсене на убежище в приемащата страна.

47-годишният ром Невзат Алитов обаче не се интересува от тези правила и усилено събира пари за автобусен билет. За целта предава старо желязо и вярва, че до края на годината ще разполага с нужната сума - щом пътуването до Франкфурт струва само 27 евро. Конкуренцията си казва думата - транспортните фирми, предлагащи превози до Западна Европа на пазара в Шутка, са поне десетина.

Пет хиляди са спрени, още толкова са заминали

В Националния ромски център допускат, че от вдигането на визовия режим до днес, на Запад са се отправили около пет хиляди македонски роми. "Повечето са наясно, че нямат право на убежище, но се надяват да се задържат колкото може повече в някоя нормална държава", казва пред "Зюддойче цайтунг" Асмет Елезовски от Националния ромски център в Скопие. Той обяснява, че има и случаи на болни хора, които тръгват с надеждата да се лекуват на Запад.

Цената на красотата в Тайланд

Те са красиви, добре облечени и срещу добро заплащане биха рекламирали всичко – от прах за пране до луксозни коли. Но в Тайланд ...

По данни на македонското вътрешно министерство, от април 2011 г. на границата са били спрени около пет хиляди македонски граждани по подозрението, че цел на пътуването им е да търсят убежище в страни от Шенген.

Парите трябват за паметници

От своя страна хората в Шутка обвиняват управляващите, че се сещат за тях само преди избори - обещават им всевъзможни неща, за да си осигурят гласовете на ромската общност, след което ги забравят. Макар, че ромите в Шутка имат свой кмет и доминират в общинската управа, кварталът остава неимоверно беден - правителството на премиера Никола Груевски предпочита да инвестира в центъра на Скопие, където в момента се вдигат различни паметници и статуи на антични герои, фонтани, арка и няколко представителни сгради - на стойност половин милиард евро.

Гигантоманският проект е предназначен да покаже на света, че корените на славянските македонци стигат чак до античността, макар македонската нация да възниква едва след Втората световна война като проект в рамките на Югославия.

Източник: Дойче веле

Климатът: Да се правиш на Бог

Колко сериозна е заплахата от глобалното затопляне? Един начин да разберем това е да проследим работата на някои учени в областта на кл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com