Демокрация по китайски

10303
Демокрация по китайски

Тя е най-голямата политическа организация в света - членската маса на Китайската комунистическа партия е колкото 11 Българии. На конгрес идната седмица тя ще избира новото държавно ръководство за следващите 10 години.

Фактът, че предстои конгрес, е новина сам за себе си - при положение, че висшите форуми на компартията в Китай се провеждат веднъж на пет години. Като по правило новоизбраното партийно ръководство автоматически се превръща и в държавно. А тенденцията напоследък е начело на страната да не се избират личности като Мао Дзедун или Дън Сяопин, а технократи. Те формират Постоянната комисия към Политбюро, която с право е смятана за същинската властова централа в Китай.

Отгоре надолу

Климатът: Да се правиш на Бог

Колко сериозна е заплахата от глобалното затопляне? Един начин да разберем това е да проследим работата на някои учени в областта на кл...

Според партийния устав ръководните кадри се избират отдолу нагоре. Делегатите на конгреса, които са 2 200, трябва да изберат 350-членен Централен комитет. Той от своя страна избира 25-членното Политбюро, което пък излъчва деветимата членове на Постоянната комисия. Един от тези 9 най-висши партийци става и генерален секретар на партията.

Така е на теория. На практика обаче изборният процес протича по обратния ред - отгоре-надолу: партийното ръководство избира членовете на Централния комитет, а конгресът само се съгласява. Централният комитет пък само одобрява готовите листи с кандидатите за Политбюро и неговата Постоянна комисия.

Кукли и кукловоди

Кой да влезе в този най-тесен кръг на властта - това се решава далеч преди самия конгрес. Най-важните кукловоди в този спектакъл са старите партийни кадри - бивши членове на Политбюро или пенсионирани политици, които продължават да дърпат конците зад кулисите. Сред тях се открояват най-вече бившият държавен и партиен ръководител Дзян Дзъмин и бившият китайски премиер Ли Пън. Като механизмът за избор на хора във властта функционира от години по един и същи начин - сегашният китайски президент Ху Цзинтао и неговият министър-председател Вън Цзябао са посочени за ръководни кадри още през 1997 г. от Дън Сяопин.

Полът и значението му за световния мир

Валъри Хъдсън и трима нейни колеги създават най-голямата база данни за статуса на жените по света днес. Благодарения на тази база данни...

Имената на двамата нови първи в Китай всъщност са известни отдавна - Си Цзинпин ще е новият президент и генерален секретар на комунистическата партия, а Ли Къцян трябва да наследи премиерския пост от Вън Цзябао.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com