3 и 4-ти блок на Козлодуй ще приютяват радиоактивни отпадъци

7736
3 и 4-ти блок на Козлодуй ще приютяват радиоактивни отпадъци

На редовното си седмично заседание Министерският съвет обяви блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, промени статута им от публична в частна държавна собственост и ги предостави за управление от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (РАО).

С решението се изпълняват поетите задължения на България по Договора за присъединяване към Европейския съюз за окончателно спиране за извеждане от експлоатация на блокове 1, 2, 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй”, става ясно от съобщение на сайта на МС.

ЕС ни дава едва 185 млн. за спрените реактори на "Козлодуй"

Едва 185 милиона евро да бъдат дадени на България за спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" в периода от 2014 до 2020 година. Това предл...

Като мотиви за решението от МС сочат, че обединяването на спрените за извеждане от експлоатация ядрени блокове и обявяването им за съоръжения за управление от РАО ще оптимизира цялостния процес и ще помогне да се намалят разходите за експлоатация на работещите блокове на атомната електроцентрала. Преминаването им към ДП „РАО” ще създаде условия за спазване на безопасността и изискванията на нормативната уредба.

ДП "РАО" е единственият титуляр на лицензията за експлоатация на съоръжения за управление на РАО, включително и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com