Словакия пуска евро с Кирил и Методий

26747
Словакия пуска евро с Кирил и Методий

Словакия ще пускане в обращение юбилейна емисия от монети от 2 евро с образа на светите братя Кирил и Методий, покровители на нацията.

Братислава спечели разгорещен дебат по време на Съвета на министрите в Брюксел тази седмица, след като миналият месец ЕК поиска свалянето на изображенията на светците и на двойния кръст. Като мотиви бяха посочени оплаквания от някои неназовани страни-членки на Еврозоната, и фактът, че по този начин се нарушава принципа на религиозна неутралност на символите на ЕС.

Махат ореолите на Св. Кирил и Методий от евромонети

Словакия, която е член на еврозоната, ще трябва да се откаже от ореолите върху новите монети от две евро, върху които са изобразени све...

"Монетата с ликовете на светите Кирил и Методий все пак ще бъдат пуснати в првоначалния си вариант. Европейската комисия одобри решението", заяви словашкият министър Петер Кажимир. Словашките власти първо се съгласиха да премахнат религиозните символи, но възстановиха намеренията си под натиска на общественото мнение.

Монетите трябва да бъдат издадени следващата година, за да отбележат 1150-ата годишнина от Великоморавската мисия на светите братя, пише Новинар.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com