Срещата на шестте с Иран ще бъде на 14 април в Истанбул

4685
Срещата на шестте с Иран ще бъде на 14 април в Истанбул

Преговорите на Иран с шестте международни посредници за иранската ядрена програма ще се проведат на 14 април в Истанбул, потвърди турският външен министър Ахмет Давутоглу, предаде БГНЕС.

По-рано говорителят на външния министър на Европейския съюз Майкъл Ман съобщи, че преговорите ще се състоят в града на Босфора.

"Преговорите на групата 5+1 с Иран ще се състоят на 14 април в Истанбул. Турция, както и преди, е изпълнена с решителност и занапред да дава своя принос за разрешаването на всички проблеми в региона. Нашата принципна позиция е напълно ясна. Ние сме за изчистване на нашия регион от всякакви видове ядрени оръжия и оръжия за масово унищожение", подчерта Давутоглу.

Групата международни посредници, включваща 5 постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия заедно с МААЕ, се опитва от 2003 г. да накара Иран да спре обогатяването на уран, което може да представлява заплаха за ядреното неразпространение.

Властите в Техеран отричат обвиненията на САЩ и техните съюзници, че се опитват да създадат ядрено оръжие. Иран твърди, че развива мирна ядрена програма.

 

Нов ядрен компромис за Техеран

САЩ и техните европейски съюзници ще поискат от Иран затварянето и демонтирането на наскоро построен подземен ядрен завод. Те искат и ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com