Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

12739
Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно
Снимка: iStock

За да могат божурите да растат добре и да цъфтят пищно, трябва да изберете правилното място за засаждането им в градината. 

Къде да засадите божури

Мястото трябва да е открито и слънчево, в близост да няма дървета и високи храсти. Божурите не трябва да се засаждат на места, където през зимата снегът се застоява и почвата е открита, например до сгради. Ако се засадят на такова място, бъдещите пъпки ще измръзнат.

Що се отнася до качеството на почвата, божурите няма да растат в тежка глинеста почва, пясък или торф. Избраното място трябва да бъде правилно подготвено: добавете хумус, глинеста почва и пясък, ако почвата е глинеста.

Това е идеалното време за засаждане на божури

Трябва също така да вземете предвид, че божурите обичат да растат на ниска надморска височина (15-20 сантиметра). Разстоянието между храстите трябва да бъде най-малко метър.

Що се отнася до датите на засаждане, божурите трябва да се засаждат и презасаждат през пролетта или в края на август - началото на септември.

Грижа за божурите

През пролетта на местата, където растат божури, трябва предварително да  бъдат изкопани жлебове, които ще служат като дренаж. По този начин водата няма да се задържа в лехите.

При сухо и топло време трябва да отрежете миналогодишните сухи стъбла на растенията. За целта работете внимателно с ножици, опитвайки се да не дърпате или да не късате храстите. В противен случай рискувате да повредите кореновите пъпки.

Пролетта е време за премахване на зимния мулч и разкопаване на почвата като се опитвате да не навлизате твърде дълбоко. Важно е да не оставяте почвата на буци. В този случай корените няма да „дишат“ нормално и растението няма да абсорбира добре влагата.

Следващата стъпка е торенето. Азотът трябва да се използва веднага след появата на издънките (10 гр карбамид на 5 литра вода). Малко по-късно използвайте калий (100 гр пепел на храст). И по време на пъпкуването наторете с фосфор (суперфосфат).

Важно пролетно събитие е поливането, защото божурът най-много се нуждае от вода през пролетта. Поливането не е необходимо да се извършва много често, но трябва да е обилно - с дълбоко намокряне на почвата и в същото време без застой на вода в корените.

Цветето е доста устойчиво на различни заболявания. Но понякога може да бъде атакувано от гъбична болест - сиво гниене (младите издънки на божур се извиват и гният). В случая помага меден сулфат.

Мравките са много популярни вредители сред градинските божури. Често те буквално залепват около сочните пъпки. Но това не причинява значителни щети на цветето. Следователно в случая не се изисква специално третиране.

Грижа за божурите през пролетта - какво трябва да направите за пищен цъфтеж

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com