Строс-Кан предлага да се опрости дългът на Гърция

5301
Строс-Кан предлага да се опрости дългът на Гърция
Увеличение на държавния дълг на Гърция отчита Евростат

Бившият управляващ директор на МВФ Доминик Строс-Кан оцени, че без отписване на гръцкия дълг Европа върви към задънена улица, съобщи МИА, цитирана от БТА.

Според Доминик Строс-Кан европейският договор, който предлагат френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, е виновен за липсата на икономически растеж.

Юнкер: Вероятността от фалит на Гърция не е изключена

Вероятността от дефолт на Гърция не е изключена, казва шефът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер в интервю за следващия брой на германското с...

Още по-лошо, колкото повече ЕС закъснява с приемането на тази неизбежна мярка на икономическата хирургия, толкова повече той рискува това да му излезе много скъпо, предупреди Срос-Кан, който се оттегли от местната политическа сцена, но продължава да дава конференции, посветени на глобалната криза.

Държавният дълг на Гърция се е увеличил до 159,1 процента от БВП. Това показват данни на европейската статистическа агенция Евростат за третото тримесечие на 2011 г., съобщава гръцкото радио "Скай".

Според тях дългът на Гърция е най-високият в еврозоната.

През второто тримесечие на миналата година той е бил 154,7 процента от БВП. Радиото посочва, че за първи път Евростат съобщава тримесечни данни за размера на дълга и това се дължи на нарастващото безпокойство за развитието на икономиката.

В същото време двете основни синдикални централи в Гърция - Adedy и GSEE, призоваха днес за обща 24-часова стачка от утре срещу новите мерки за затягане на коланите, за които настояват Евросъюзът и МВФ и които правителството се опитва да наложи, предаде агенция АНА, цитирана от БГНЕС.

Йоаким Каламарис: По-добре реален фалит на Гърция от псевдопомощ

Бързането да влезем в ЕС е било фатална грешка за всички нас на Балканите. Ние влязохме един по един и един след друг и така изглеждахм...

Последната обща стачка в Гърция беше организирана през декември м.г. и беше шестата за годината. Новите мерки са "хроника на една предизвестена смърт... целта е да се погази правото на труд и да се понижат заплатите с 20% до 30% освен извършените досега орязвания", заяви президентът на GSEE Янис Панагопулос след среща на синдикални организации.

Премиерът Лукас Пападимос започва днес срещи с представители на страните кредитори и с лидери на партии, които подкрепят правителството, за да се опита да приключи пазарлъците за драконовските мерки, задължителни за финансовото оцеляване на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com