Йоаким Каламарис: По-добре реален фалит на Гърция от псевдопомощ

8753
Йоаким Каламарис: По-добре реален фалит на Гърция от псевдопомощ

Бързането да влезем в ЕС е било фатална грешка за всички нас на Балканите. Ние влязохме един по един и един след друг и така изглеждахме и сме пигмеи и финансово, и политически в очите на ЕС. Това каза икономическият анализатор Йоаким Каламарис, предаде Фокус.

По думите му - във всички трудни времена в историята на света са се раждали много псевдоспасители, тоест хора, които се появяват, защото гласоподавателите са притеснени от криза. Според него изборите в Гърция са близо и ще се случат през април. Изборите дават един отдушник, очакване, че идва нещо ново, друг е въпросът дали това ново ще бъде надеждно. Мисля, че е по-добре Гърция да намери сама пътя си. Ако трябва да фалира - да не я държат в кома, по-хубаво да фалира и тогава нещата ще бъдат по-добре. По-добре реален фалит от псевдопомощ, каза той.

Гърците изнесли 16 млрд. евро зад граница

Гърците са прехвърлили най-малко 16 милиарда евро в чуждестранни банки през последните две години. Една трета от парите са отишли във В...

Йоаким Каламарис каза, че гърците нямат нищо против немския народ, а са срещу икономическата политика на Германия.

В момента имаме много сериозен проблем не само в Гърция. Защо Германия работи „под килима” и субсидира нейните продукти като мляко, а българското мляко не е субсидирано? И българското мляко в България вече е по-скъпо от германското. Приветствам позицията на премиера Бойко Борисов. Привличането на инвестиции в България е на база на ниско данъчно облагане, което е продължение на политиката на предишното правителство и това е добре.

В момента Европа оказва натиск за хармонизация на данъчната политика. Тогава да хармонизират и заплатите на българския народ. Според мен става въпрос за един сериозен икономически трик, от който печелят предимно немските инвеститори, в частност - като държава, каза той.

Според Йоаким Каламарис, три години след мерките за Гърция е постигнат хаос и страх.

Гърция спря плащането на пенсии на покойници

Най-големият пенсионен фонд в Гърция преустанови изплащането на пенсии на 63 500 покойни граждани, предаде агенция ДПА, цитирайки гръцк...

Това не са послания за икономическо щастие, а са стъпки назад. В момента виждаме държавите слаби, от гледна точка на това, че нямат държавни предприятия. Аз съм дясно мислещ, но ще ви дам пример - в Калифорния преди десетина година се приватизира местната електрическа компания и цената на тока скочи 1 000 пъти. Защо политиците поверяват сериозни стратегически компании като енергото, телекомуникационни компании на хора, близки до тях, а те ги фалират и са на свобода? Това е сериозен проблем, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com