Сърбия иска Косово да стане демилитаризирана зона

6131
Сърбия иска Косово да стане демилитаризирана зона

Сърбия предлага територията на Косово да бъде обявена за демилитаризирана зона, става ясно от огласената нова сръбска държавна стратегия за урегулиране на конфликта, съобщава РИА "Новости". Документът се намира в етап на съгласуване и предстои да бъде утвърден от парламента, предаде БГНЕС.

Новата сръбска платформа представлява пакет от мерки и предложения за нормализиране на ситуацията в обявилото независимост през 2008 г. Косово. В документа изрично се подчертава, че Сърбия не признава независимостта му.

Една от основните постановки е създаването в северните райони на Косово на автономна общност на сръбските селища със свои органи на властта. Ключов момент е демилитаризирането на Косово, като единствените въоръжени формирования на негова територия да останат полициите на албанците и сърбите. Предложението се основава на опита испанската автономна област Каталуния. Гаранти на сигурността могат да станат въоръжените сили на страните от Евросъюза, армиите на Албания и Сърбия.

Белград също така предлага специален статут за сръбската православна църква в Косово, в който да бъде включено споразумение с властите в Прищина за осигуряване безопасността на църковните обекти.

Северната част на Косово може да получи и свои отличителни символи – герб, флаг и химн.

Сърбия иска автономия за Северно Косово по каталунски модел

Сърбия иска за сърбите от Косово "висока степен на автономия" по модела на Каталуния, съобщи сръбската агенция Бета, позовавайки се н...

Текстът на публикувания документ получи официално потвърждение. Пакетът от нови предложения трябва да бъде одобрен от парламента и ще стане основен документ, на базата на който властите в Белград ще преговарят с международната общност и ще търсят решение на косовския проблем.

Съгласно публикуваните материали властите в Сърбия предлагат в Северно Косово да се сформира така нареченото Автономно съобщество на сръбските области, което ще има двупалатен парламент и изпълнителен съвет.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com