Турция потвърди участието си в евентуална международна военна намеса в Сирия

15650
Турция потвърди участието си в евентуална международна военна намеса в Сирия

Вицепремиерът и говорител на турското правителство Бюлент Арънч оцени положително последните изявления на държавния секретар на САЩ Джон Кери във връзка с използването на химическо оръжие в Сирия и потвърди участието на Турция в евентуална военна намеса на международна коалиция в арабската страна, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Бюлент Арънч обърна внимание, че има разрешение от Меджлиса за действия на правителството във връзка със събитията в Сирия, в рамките на което „вече са използвани някои дадени права, а други права предстои да бъдат използвани”.

Подозрения, че режимът в Сирия използва и фосфорни бомби

Вече се появиха сериозни твърдения, че сегашният режим в Сирия използва и фосфорни бомби, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен Т...

„Ако се наложи, ще подготвим и внесем в Меджлиса искане за ново разрешение за по-широки действия в Сирия. Ще вземем участие в евентуална военна операция в Сирия”, посочи още вицепремиерът и говорител на турското правителство Бюлент Арънч, цитиран от телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк.

По повод твърденията за използвано химическо оръжие в Сирия и започналите дискусии на Запад за алтернативите за военна намеса в арабската страна, британските военни бази на остров Кипър са приведени в по-висока степен на бойна готовност, съобщи турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк, като се позовава на публикация в британския вестник „Гардиън”.

Според публикацията в „Гардиън” във военните бази в южните части на остров Кипър е започнало пребазирането на бойни и транспортни самолети от кралските ВВС. Като последни кацнали самолети в тези бази са забелязани два тежки транспортни военни самолета С-130. Пилоти на пътнически самолети, излитащи от района, съобщават, че виждат на радарите си много бойни самолети. Най-голямата военна база на Великобритания на острова „Акротири” се намира само на 160 километра от Сирия, посочи още турският телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

Подготвящите плановете на американската армия имат широк спектър от морски, въздушни и сухопътни предимства, които да бъдат използвани срещу Сирия в отговор на предполагаемата газова атака, за която Вашингтон обвинява правителството на президента Башар Асад, съобщава радио ”Гласът на Америка”.

Инспекторите на ООН продължават работата си във вторник

Говорителят на ООН, Мартин Несирки, заяви, че инспекторите по химическите оръжия ще продължат работата си, в предградията на Дамаск, въ...

Държавният секретар Джон Кери каза в понеделник, че президентът Барак Обама „вярва, че трябва да се носи отговорност” за предполагаемата употреба на химическо оръжие при атаките на 21 август в няколко контролирани от бунтовниците предградия на Дамаск. Правителството на Асад отрича да е отговорно и обвинява за убийството на стотици цивилни в тези райони бунтовниците.

Анализаторът Джон Пайк посочва, че американските военни имат четири ескадрени миноносци клас „Арли Бьорк” в Средиземно море, в района на действие на Шести флот. Два от тях се намират в източната част на Средиземноморието, близо до сирийския бряг.

В Турция се намират две от най-близките до Сирия военновъздушни бази – Инджирлик и Измир. Американските бойни самолети в Западна Европа също може да бъдат разположени по-близо до региона, премествайки ги в Италия и България.

Армията на САЩ също така има и стотици войници в Йордания, базирани в тренировъчния център за специални операции „Крал Абдулла Втори”, североизточно от столицата Аман.

Проф. Чуков: Голяма е вероятността да се стигне до военна намеса в Сирия

Вероятността да се стигне до военна намеса в Сирия е много по-голяма, отколкото преди 7-10 дни. Това каза пред Фокус арабистът проф. Вл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com