Тургут Йозал наистина е бил отровен

8613
Тургут Йозал наистина е бил отровен

Експрезидентът на Турция Тургут Йозал, чиито останки бяха ексхумирани в началото на октомври за експертиза, е бил отровен. Това става ясно от доклада на съдебните експерти, съобщиха турски медии. Във взетите проби от тялото на Йозал са открити следи от силнодействаща отрова на основата на стрихнина. Според съдебните експерти, поемането на отровата е станало или с напитка или с храна, предаде БЛИЦ.

Йозал почина от инфаркт на 17 април 1993 година. Ексхумацията бе извършена едва сега по искане на негови роднини, които са били обезпокоени от слуховете за насилствена смърт на главата на Турската държава.

Ексхумират тялото на Тургут Йозал

Тялото на покойния турски президент Тургут Йозал ще бъде ексхумирано днес за закъсняла аутопсия в рамките на разследване на твърдения...

Въпросителните около кончината на Йозал се свързват с прием в българското посолство, където държавният глава е бил в деня, преди да почине. Там той консумирал лимонада, с която Семра Йозал, неговата вдовица, подозира, че е бил отровен.

Твърди се също, че е имало пропуски в сигурността на приема и се задават въпросите защо не е имало оборудвана линейка, защо върху всички документи за смъртта на Йозал стои подписът само на един лекар и защо въпреки препоръките, тъканна проба не е била взета, а е била направена кръвна проба, която обаче след това се загубила.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com