Турската полиция атакува хората на "Таксим", има и ранени деца

12150
Турската полиция атакува хората на "Таксим", има и ранени деца

След като вчера, 8 юли, беше обявено, че плщад "Таксим" и парка "Гези" се отварят за посетители, полицията в Истанбул отново реагира и изгони демонстранти от двата символа на демокрацията в Турция.

При сблъсъка силите на реда използваха обичайните си инструменти за налагане на воля - сълзотворен газ и водни оръдия. В момента, когато групата протестиращи се събираше мирно на булевард „Истиклял” на подстъпите към площад „Таксим”, те без видима причина бяха атакувани от полицията с бомби със сълзотворен газ, информира телевизионният канал Си Ен Ее Тюрк, цитиран от Агенция "Фокус". Тази намеса нарани сериозно три деца, от което едното – бебе, казват журналистите. След известно време пристигна линейка и медицинският екип оказа първа помощ на пострадалите в частна къща, а след това ги откара в болницата. От сълзотворния газ пострадаха и други случайни минувачи в района.

Сблъсъци в Истанбул

Турската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне около 3000 демонстранти, които искаха да стигнат до площад "Т...

Междувременно започна и опасно напрежение и пререкание в района на тунела на булевард „Истиклял”. Две групи с противоположни възгледи за събитията в парка „Гези” започнаха ожесточен спор, стигащ до размяна на ритници и юмруци. От движението "Солидарност за Таксим", което призова поддръжниците си да се съберат в парка, заявиха, че само сред техните активисти има 35 задържани.

Истанбулската камара на медиците излезе със специална декларация за бруталната намеса на полицията на булевард „Истиклял”, в която порицава продължаващото вече 23 дни полицейско насилие и блокиране на подстъпите към площад „Таксим”. Обръща се специално внимание на разнобоя и разминаването в действията на властите. От една страна валията и кмета на Истанбул официално отварят за посещения парка „Гези”, а от друга страна – само три часа след това правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и същият този валия се отмятат от думите си, което е показателно за тяхната съвест и интелигентност, посочва телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com