УНИЦЕФ: Комарниците са най-добрата защита от малария

16359
УНИЦЕФ: Комарниците са най-добрата защита от малария

Около 660 000 души по света умират, защото са зарасени с Малария. В по-голямата си част жертвите на болестта са деца от Африка.

Повсеместното разпространение на комарници, третирани с инсектицид са ключът към решаване на проблема с маларията - един от най-значимите причинители на детска смъртност, подчертава УНИЦЕФ по повод Световния Ден на борбата срещу Маларията. Съвместно с партньорите си, УНИЦЕФ поддържа и насърчава правителствата да предприемат крачка в разпространението на комарници, третирани с инсектицид, особено такива, които са с продължителен живот.Когато се разпространят повсеместното –по един комарник на всеки двама души- тази проста, но ефективна бариера ще намали детската смъртност до над 20 процента.

Малария убила Тутанкамон

Изследователи използваха най-съвременни технологии и направиха ДНК анализ, за да съставят фамилното дърво на Тутанкамон. Използвана е...

През 2004 година, в Субсахарска Африка са налични само 5.6 милиона комарници.Слабата конкуренция между производителите на този артикулпоказва, че продуктът е бил твърде скъп за да се увеличи производството му.Въпреки това, до 2010 г., продажбите на едро, съвместните обществени поръчки, по-доброто финансиране и разширяването на производствения капацитет в Африка доведоха до увеличаване броя на продукта до 145 млн. Силният акцент върху широкото разпространение на тези високоефективни интервенции срещу малария доведоха до спасяването на 1.1 милиона души и намаляването с една трета на смъртността от малария в Африка до 2000 година.

"Недопустимо е всеки ден повече от 1 500 деца да умират от предотвратими и лечими болести", каза Никола Алипуй, Програмен Директор в УНИЦЕФ. "Наш дълг е да разпространим тези комарници до всички, които се нуждаят от тях, да предприемем навременни изследвания и адекватно лечение на вече заболелите", добави Никола Алипуй. Тридневна манипулация лекува заразата, причинена от малария, особено ако е диагностицирана рано и се лекува подходящо- в частност с комбинация от лекарства, базирани на Артемизинин (ACTs). Много деца, особено в Африка, все още умират от малария, защото не спят под комарниците, третирани с инсектицид и нямат възможността да се лекуват в рамките на 24 часа след появата на първите симптоми.

УНИЦЕФ подкрепя държавните усилия в обучението на здравни работници в общността и сдобиването им с моментни тестове, чрез които децата да бъдат рано диагностицирани и лекувани когато трябва. Въпреки това, съотношението на лекувани деца, които получават спешна помощ с ACT е по-малко от 30 процента в повечето страни в Африка. УНИЦЕФ, съвместно с правителства, дарители и други партньори също така търси нови, иновативни методи за достигане до най-уязвимите и най-трудно достижимите деца с оглед на пълната превенция.Например,в допълнение на свободното им разпространение по време на обширни кампании сред най-бедните и изолирани райони, комарниците се доставят до децата и по време на редовните имунизации, а на родилките по време на предродилните прегледи.

УНИЦЕФ също увеличава усилията за интегрирано управление на общността, което да доведе до пакет животоспасяващи мерки, достъпни за децата и техните семейства. Изчислено е, че за последните десет години са разпространени толкова комарници, колкото да бъдат покрити 80 процента от нуждите на Субсахарска Африка. Много от тях обаче са сеамортизирали и трябва да бъдат сменени.Страните, които са намалили смъртността с над 50 процента вследствие на употребата на комарниците бързо разкриват, че нараствалите случаи на смърт заради малария се дължат на стари и износени мрежи, които не са били подновени. От 2000 до 2010, съотношението на децата, които ползват комарниците в Субсахарска Африка,се е повишило от по-малко от 5%до повече от 1/3.Но в глобален мащабпоръчките на устойчиво третираните с инсектицид мрежи са паднали с 52 процента спрямо нуждата от 150 милионакомарници на година.Такова забавяне сериозно застрашава целите ни до момента.

УНИЦЕФ призовава за приобщаващо образование за деца с увреждания

Програмните политики за включване на децата в образованието са променили положително живота на деца с увреждания в Централна и Източна ...

"Постигнахме изключителен напредък в тази битка, но знаем, че световната ни цел е да сведем случаите на заболяване и смърт, причинена от малария до нула. Трябва да се уверим, че страните разполагат с достатъчно средства за превенция на маларията и ги ползват за да защитават децата си и бъдещите майки",каза още Алипуй. Битката с маларията не само спасява живота на децата, но също така носи много други здравни и икономически ползи за засегнатите общности.Например,намаляването на маларията подобрява здравето на бременните жени, а така и живота на техните бебета, редуцира случаите на отсъствие от училище и работа.Елиминирането на маларията снема бремето от малкото налични здравни центрове в общността.Изчислено е, че има 40-кратна възвръщаемост за всеки един щатски долар, инвестиран в превенция на маларията в Африка. Бяха постигнати впечатляващи успехи, основаващи се на силни партньорства и щедри дарения от страна на множество дарители- но тези победи могат лесно да се превърнат в провал ако липсва устойчивост на инвестицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com