В Унгария скочиха на протест срещу ромите

4351
В Унгария скочиха на протест срещу ромите

Над 3 000 души се включиха в антиромска демонстрация в унгарския град Мишколц, организирана от крайната десница. Участниците в митинга на радикалната националистическа партия “Йоббик”, която е трета сила в парламента, обвиниха ромите за всичко, включително дребната престъпност до боклука по улиците, предаде БЛИЦ.
“Йоббик” ще помага на тези, които строят Унгария, без значение от техния цвят. Но преследваме всички, които рушат, и няма да им позволяваме да го правят”, заяви председателят на партията Габор Вона на хилядите демонстранти.

Протестите показват напрежението в ударената от кризата Унгария, която поиска финансово споразумение с МВФ и ЕС и чието консервативно правителство обяви непопулярни мерки за икономии, за да намали бюджетния дефицит, съобщава “Ройтерс”.

Еди от протестиращите се оплаква: “Не мога повече да живея в тази страна така. Не минава и ден без някой инцидент да ми обърне стомаха. Тези цигани живеят като прасета и, кълна се, така им харесва. Е, ако зависи от мен, няма повече да им харесва”.


Лидерът на ромите отхвърли обвиненията, че те са виновни за престъпността и проблемите със сигурността. Хиляди роми проведоха контрадемонстрация, на която осъдиха действията на крайната десница. Полицията не позволи на участниците в двата митинга да се доближат едни до други, като предотврати сериозни сблъсъци.

Редактор: Десислава Ушатова

Гръцка ромка застреля убиеца на сина си в атински съд

Гръцка ромка застреля предполагаемия убиец на сина си в една от сградите на съда в Атина и рани друг мъж, съобщиха съдебни и полицейс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com