Ватиканът загуби битката

14836
Ватиканът загуби битката

Няколко часа след като папата обяви за своята оставка, мълния удари базиликата „Свети Петър” във Ватикана. Мнозина възприеха този гръм като отговор на „предаването” на Светия престол от Бенедикт XVI, пише Vesti.ru.

„Силите ме напускат”, казва самият понтифик. И в тези думи не става въпрос за болест. Той няма сили да пребори нарастващата криза, в която се е оказала католическата църква. Испания и Португалия приеха еднополовите бракове. Франция с пълен ход прави същото. Бенедикт XVI има проблеми и с родната си Германия (местните епископи са му в опозиция). Разследванията срещу католически свещеници педофили са в задънена улица и не са довели до нищо.

Следващият папа - африканец?

Африканец е фаворит за нов папа, обявиха две от най-големите букмейкърски къщи във Великобритания. Това е кардинал Питър Кодво Апиа Тър...

Европа предава Христа, изтривайки името му от проекта за конституция на Евросъюза, от наименованието на политически партии, дори от името на главния католически празник – Рождество, което сега често се пише не като Christmas, а модерно - X-mas. Ватиканът загуби битката, а главнокомандващият бяга от бойното поле под благодарните аплодисменти на паството.
На 11 февруари Джована Кири седи в сама в кабинета си. В пресцентъра е празно, Ватиканът не е обещавал новини. И изведнъж… „Той вече приключваше и аз си мислех, че сега ще го изведат – спомня си журналистката от агенция ANSA Джованна Кири. – Имаше пет пункта. На втория разбрах какво се случва. Скочих на крака, после седнах.”

Извеждат папата от двореца под ръка. От кабинката на агенция ANSA лети мълния. „Гръм от ясно небе” – коментират оттеглянето във Ватикана. Гърмът е същата вечер – мълния удря базиликата „Свети Петър”.
- Вярно ли е, че папата е решил да се оттегли още преди година?
- Не, чак сега през януари. Едва преди двайсет дни той е казал това на личния си секретар монсеньор Георг – казва Марко Тозати, редактор на в. La Stampa и специалист по Ватикана.

На последната си меса Бенедикт се усмихва блажено. Той се оттегля в манастир. Към книгите си. В заслужен отдих. Иска да работи в библиотеката още при папа Йоан Павел II, а след смъртта му се моли Светият престол да го подмине.
Можем да го разберем – за седемте години на неговия понтификат църквата е обвинена във всички смъртни грехове – педофилия, корупция, пране на пари. Преживяванията за паството подкопават здравето му, но не всички вярват в думите му „почти не ми останаха сили”. Сега тези скандали ще бъдат проблем на новия папа.

„Папата има пейсмейкър, на който наскоро смениха батерията. С едното око той почти не вижда, но това не пречи да пише книгите си със ситния си бисерен почерк”, казва шефът на представителството на ИТАР-ТАСС в Италия и Ватикана Алексей Букалов.
„Имаме пример – Войтила (Йоан Павел II – б.р.). Той направи мъжествена и смела крачка. Това е необикновена смелост. Съгласете се, че винаги е по-лесно да останеш там, където си”, смята Марко Тозати.

Бенедикт XVI ще се оттегли в женски манастир

След оттеглянето си от светия престол папа Бенедикт XVI ще прекара известно време в лятната си резиденция Кастел Гандолфо, а след това ...

Във Ватикана се готвят за конклав. Всичко вече е ясно – цялата борба за „фракцията”. Ще гласуват 117 кардинали – 30 от Латинска Америка, 18 от Африка. Повечето са от Европа, но тя не е единна.

Борбата на либералната част с модерните й възгледи срещу консерваторите е започнала отдавна и Бенедикт така и не успява да ги помири. Отивайки си, той оставя паството и църквата с нерешени въпроси.
- Какво ще бъде той след 28 февруари – Ваше Светейшество или Ваше превъзходителство? Как ще е облечен? Ще му оставят ли името?
- Той просто е епископ. Не може да има двама папи – подчертава професор Джанфранко Гирланд, декан на Папския Григориански университет.

Кардиналите вече летят и се суетят – по закон конклавът се свиква на 15-ия ден след смъртта на папата, но сега, изглежда, ще бъде по-рано, още на 10 март. За Великден папата трябва да е избран и да се проведе интронизация.
Трите комплекта папски одежди вече са поръчани – за „стаята на плача”. Пръстенът на рибаря – този, който е на безименния пръст на Бенедикт, ще бъде претопен, спешно е необходим нов. За изработката на последния са били необходими два месеца.
Папата няма да участва в избора – той е уморен от политиката и ще се отдаде на молитви в женски манастир. „Молете се и вие за мен – моли Бенедикт, прощавайки се с паството си. – Оставям Светия престол в Божиите ръце.”

„На 28 февруари той ще отлети с вертолет за Кастел Гандолфо така, както винаги е отивал в отпуск. Ще го придружават отец Георг – неговият секретар, и четири монахини. Те ще останат с него”, пояснява Федерико Ломбарди, официален представител на Ватикана.

Африка в еуфория, че може да е дом на новия папа

Африка се надява, че за първи път в историята за папа ще бъде избран представител на „черния континент”. Новината за неочак...

В официалната програма на Бенедикт остават два пункта – прощаване с кардиналите и генерална аудиенция на площада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com