Времето и математиката са срещу Санторум

6182
Времето и математиката са срещу Санторум

Рик Санторум печели сърцата на консервативните републиканци, но студената реалност е, че времето и математиката работят срещу усилията му да бъде избран за кандидат за президентския пост.

Санторум се превърна в единствения консервативен съперник на Мит Ромни, след като спечели вътрешнопартийните избори в Алабама и Мисисипи, като по този начин сложи край на президентските амбиции на Нют Гингрич.

Това означава, че битката остава между Санторум и Ромни, чиято голяма преднина в броя на делегатите му чертае по-лесен път към номинацията през следващите няколко месеца.

„Твърде късно е за Санторум”, посочва републиканският стратег Адам Темпъл.
Ромни получи близо 30% от гласовете в двата южни щата, но така и не успя да разсее съмненията, че може да спечели консервативните републиканци. Чисто математически това може да не е от голямо значение.

Оспорваната надпревара във вторник не даде предимство на Санторум в набирането на нужните делегати. Очаква се Ромни да води с 480 срещу 234 делегати за Санторум.

„Що се отнася до Ромни, то той ще получи около една трета от делегатите. Може да продължават така до юни и разликата между него и Санторум ще се увеличава, докато времето за бившия сенатор да го настигне ще намалява”, казва стратегът на републиканците Рич Галън.

Въпреки че се очаква да се представи добре в Мисури през уикенда, Санторум вече изостава преди изборите в Илинойс през следващата седмица, където няма да участва в някои от секциите. Окръг Колумбия е още едно място, където Санторум не фигурира в бюлетините, там ще бъдат дадени 19 делегати на 3 април.

Други щати, които ще гласуват през април, като Мериленд, Кънектикът, Далауеър, Ню Йорк и Род Айлънд, най-вероятно ще отидат за Ромни.

Родният щат на Санторум Пенсилвания гласува на 24 април, но дори и да спечели убедително, което е малко вероятно, имайки предвид огромната му загуба на изборите за Сенат през 2006 година, той няма да има достатъчно делегати, за да може реално да се състезава с Ромни.

„Когато мъглата се разсее, ще можете да видите, че реално нашите опоненти не са наваксали спрямо Мит Ромни”, казва Ерик Фернсторм, съветник на бившия губернатор на Масачузетс.

„Ако някой може да обясни как ще достигнат 1144 делегати, съм готов да го чуя, но математически ние бързо се доближаваме до момента, когато това ще е невъзможно за нашите опоненти”, посочва той.

Шансовете на Гингрич да се изправи срещу президента Барак Обама значително намаляха, но той може да остане в надпреварата още известно време, като навреди на Санторум, разделяйки гласовете на консерваторите.

„Това е надпревара с двама участници, но докато Гингрич остава, ще има един човек, който води две войни, и това е Санторум”, казва Галън.

„Гингрич ще остане в надпреварата достатъчно дълго, за да попречи на Санторум”, добавя Темпъл.

Ройтерс

56% от американците подкрепят военна операция срещу Иран

По-голямата част от американците подкрепят предприемането на военна операция срещу Иран, ако бъдат представени доказателства, че Техера...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com