Аржентина фаворит? Повече мечта, отколкото реалност

17792
Аржентина фаворит? Повече мечта, отколкото реалност

Шефът на спортния отдел в Actualno.com Васил Хаджийски ще прави за читателите на проекта "Мондиал 2014" професионални спортно-технически анализи и коментари върху играта на участниците в световното първенство. Статиите на най-острото перо в екипа ще намирате в рубриката "Коментар на специалиста". Началото е посветено на Аржентина. Соченият за един от основните фаворити за трофея започва участието си в световното първенство на 16-и юни срещу Босна и Херцеговина. Двубоят е в нощта на понеделник срещу вторник (1,00 часа, българско време). Какво да очакваме от Меси и компания, ще стигнат ли силите на "гаучосите" да се преборят за трофея на територията на "големия враг"... Отговорите ще намерите в анализа на Васил Хаджийски тук:

 

Агуеро и Гарай под въпрос за контролата със Словения

Двама футболисти на Аржентина са под въпрос за контролата със Словения утре, съобщава goal.com. Нападателят Серхио Агуеро има проблеми ...

Огромно желание или реална класа? Доколко е обективно Аржентина да спечели предстоящото световно първенство? Може ли Меси почти сам да изведе "гаучосите" до жадувания трофей? Това са въпросите, които цял свят си задава дни преди Мондиала. Worldcup2014.actualno.com ви представя фаворита в група Е - Аржентина.

Аржентина е тимът, който заедно с Бразилия, е най-често споменаваният като фаворит на това световно първенство. Дали заради първенството на домашния континент или просто усещане, но редица футболни легенди се изказаха в подкрепа на Меси и компания. Загърбвайки тимове като световния шампион Испания например. Прогнозите са едно, фактите друго. Те сочат, че от последния път когато Аржентина се намеси в борбата за медалите са изминали цели 24 години - през 1990 г. Марадона и компания остават втори на шампионата в Италия. Поколенията след великия дон Диего обаче свикнаха да са вечните губещи, предимно на четвъртфинал. Какво се промени сега за да бъде този отбор фаворит?

Всъщност абсолютно нищо. Аржентина нито разполага с някакъв феноменален селекционер, нито с феноменален колектив или единици на всеки пост. Аржентина разполага с Лионел Меси, който обаче приключи най-слабия си сезон в професионалния футбол. Ярки индивидуалности са също така Серхио Агуеро и Анхел Ди Мария. Три коня обаче няма как да дърпат каляската, камо ли да я изведат до световната титла. Затова говорейки за този тим би трябвало да сме по-скромни в прогнозите.

Всеки разбиращ поне малко от футбол знае, че големите турнири се печелят от големи характери. Точно такива в тима на Аржентина липсват. И то осезаемо. Като се започне още от ключовия пост на селекционера. За мнозина шокираща бе новината за назначението на Алехандро Сабея начело на Аржентина през 2011 г. Треньор, започнал много късно кариерата си - на 54 години, начело на Естудиантес. И след едва два сезона начело на този тим, му бе поверена отговорността да води Меси и компания. Около аржентинските треньори обаче се случва нещо странно през последните години. Първо бе изборът на Сабея, след това дойде и този на Херардо Мартино начело на Барселона. И в двата се усеща дългата ръка на капризния Лионел Меси, който има навика да подбира с кого да работи. Е, Тата вече се провали, сега е ред на Сабея.

Освен съмнителните качества на Сабея, друг важен фактор се явява поколението, с което разполага Аржентина. В този тим вече няма фигури като Хавиер Санети например и бърз поглед към състава, избран от Сабея, го доказва категорично. Самият селекционер също направи всичко възможно да си усложни задачата с избора на играчи на Мондиала. Посредствени футболисти, някои изчерпани, други пренаситени с трофеи, неслучайно този тим е най-старият като средна възраст на цялото световно. А това често има значение. Справка - представянето на Франция преди четири години.

Проблемите започват да личат още от вратарския пост. Титулярът Серхио Ромеро е втори вратар в своя Монако, където е преотстъпен от Сампдория. Играчът не е във форма, с неясно бъдеще и не от кой знае каква класа. Негови заместници са Агустин Орион от Бока Хуниорс и Мариано Андухар от... изпадналия от Серия А тим на Катания.

В защита положението не е по-различно. Най-солидният играч тук изглежда Езекиел Гарай. Бранителят на Бенфика от дълги години се счита за потенциално попълнение на европейските грандове, но този голям трансфер така и не се осъществява. Да, Гарай притежава нелоша класа, но със сигурност не е играч, който да командва и поведе тима си в труден момент. Това може би се очаква от Мартин Демикелис. 33-годишният ветеран обаче е най-слабото звено в отбраната на Манчестър Сити, който въпреки него стана шампион на Англия. Уго Кампаняро е третата опция в центъра на защитата. Играчът на Интер започна много силно сезона, но постепенно загуби формата си и повиквателната му е неособено оправдана. Кампаняро също е на 33 години, което в определен момент ще натежи. На левия бек свеж полъх идва от Маркос Рохо, докато отдясно позицията е запазена за Пабло Сабалета. Още един лимитиран играч, по-скоро черноработник, който да подпомага големите звезди.

Само че такива в халфовата линия няма. Приключилите с големия футбол Фернандо Гаго и Макси Родригес, средна класа играчи като Лукас Билия и Рики Алварес, намиращият се в слаба форма Хавиер Масчерано. Това някак не звучи като отбор, заслужаващ да стане световен шампион. За да заприлича халфовата линия на нещо, Сабея поставя в нея Анхел Ди Мария отляво в схемата 4-3-3. Това носи сериозни рискове, тъй като Ди Мария не е от играчите, които се раздават в дефанзивен план. А именно там са проблемите, които ще спрат този тим.

В предни позиции нещата коренно се променят. Това е зоната, в която Аржентина прилича на голям отбор. Футболът обаче отдавна не се печели от един или двама играчи. Въпреки това тризъбецът в атака респектира. В дясната му част е Лионел Меси, който е със свободна роля да влиза както по крилото, така и навътре в терена. Отляво същото прави Серхио Агуеро. На върха на атаката е Гонзало Игуайн. Парадоксално, но от тримата в най-слаба форма изглежда Меси. Мнозина коментираха през сезона, че Лионел се пази именно за световното първенство и е превърнал спечелването му във фикс идея. Очакванията са той да превключи на съвсем друга скорост по бразилските терени от това, което показваше с екипа на Барселона. Подобни трансформации обаче не са често срещани и на Меси със сигурност няма да му е лесно. Затова най-опасен на този етап изглежда Серхио Агуеро. Изключително нестандартният играч е способен да вкара гол от всякаква позиция и трябва да бъде зорко следен от противниковата защита. И тук обаче изниква един проблем. Агуеро също не е от големите лидери и характери в световния футбол. Рядко се е нагърбвал в решителен момент. Както и основната част от този аржентински тим. За протокола Сабея може да разчита в атака още на Родриго Паласио и Езекиел Лавеци, поредните двама "гаучоси", пристигащи в Бразилия след инертен сезон с клубния отбор. Фактите натежават, а нещата за трансформиране в този тим станаха твърде много.

На базата на всичко това, Аржентина да спечели световната титла ще е по скоро сензация, отколкото успех, базиран на футболна логика. В предварителната си група "гаучосите" ще срещнат Босна, Иран и Нигерия, като балканците са особено солиден отбор, който не бива да бъде подценяван. Същото в по-малка степен се отнася за Нигерия. В подобна група, Аржентина остана на едва трето място преди 20 години, а след това бе отстранена от Румъния. Ако тук успее да спечели група F, то по всяка вероятност ще има приемлив съперник на осминафинал. Като цяло потокът на Аржентина е доста удобен за достигане поне до полуфинала. Именно тази отговорност ще скове "гаучосите", които този път са тръгнали с амбиции за титла. Желанието обаче надминава реалностите. С много. Непреодолимо много. За световна титла този тим ще трябва да почака още.

Съставът на Аржентина:

Вратари: Мариано Андухар (Катаня, Ит), Серхио Ромеро (Монако, Фр), Аугустин Орион (Бока Хуниорс, Арж)

Защитници: Хуго Кампаняро (Интер, Ит), Федерико Фернандес (Наполи, Ит), Пабло Сабалета (Манчестър Сити, Анг), Езекиел Гарай (Бенфика, Порт), Маркос Рохо (Спортинг, Порт), Хосе Басанта (Монтерей, Мекс), Мартин Демикелис (Манчестър Сити, Анг)

Полузащитници: Хавиер Масчерано (Барселона, Исп), Аугусто Фернандес (Селта, Исп), Рики Алварес (Интер, Ит), Лукас Билия (Лацио, Ит), Фернандо Гаго (Бока Хуниорс), Макси Родригес (Нюелс Олд Бойс, Арж), Енцо Перес (Бенфика, Порт)

Нападатели: Лионел Меси (Барселона, Исп), Анхел ди Мария (Реал, Исп), Родриго Паласио (Интер, Ит), Гонсало Игуаин (Наполи, Ит), Серхио Агуеро (Манчестър Сити, Анг), Езекиел Лавеци (Пари Сен Жермен, Фр)

Програмата на Аржентина:

16 юни, 01.00 ч. Аржентина – Босна и Херцеговина, Ещадио до Маракана, Рио де Жанейро

21 юни, 19.00 ч. Аржентина – Иран, Ещадио Минейрао, Бело Оризонте

25 юни, 19.00 ч. Нигерия – Аржентина, Ещадио Бейра-Рио, Порто Алегре

ОЩЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО В БРАЗИЛИЯ И ШАНСОВЕТЕ ИМ ЧЕТЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com