Нов мач за историята - Холандия възкръсна и изхвърли Мексико с дузпа в 92-ата минута

21143
Нов мач за историята - Холандия възкръсна и изхвърли Мексико с дузпа в 92-ата минута

Феноменален обрат прати Холандия на 1/4-финал на световното първенство! Европейците вкара попадения в 88-ата и 90-ата минути за да победят Мексико с 2:1. "Ацтеките" отпадат за шести пореден път на осминафиналната фаза. Пореден мач на Мондиала, който влиза в златния фонд на футбола.

Двубоят започна пред 60 000 зрители на "Арена Кастелао" при почти непоносими условия за игра - над 30 градуса на сянка по обяд във Форталеза. Луис Ван Гаал и Мигел Ерера предложиха тактическа битка за учебниците по футбол. И двамата заложиха на 3-5-2, преливащо в 5-3-2, когато отборът се защитава. Дирк Каут бе издърпан на левия бек за да помага на Дейли Блинд в спирането на силната дясна зона на Мексико. Замисълът на Ван Гаал обаче претърпя сериозен удар още в десетата минута. Тогава заради принудителна контузия напусна един от най-подходящите играчи на тима до този момент - Найджъл Де Йонг. Вместо него в игра се появи Бруно Мартинс Инди. Той заигра вляво на отбраната, а в центъра влезе Блинд. Играта на Холандия обаче се разстрои.

През първото полувреме Мексико показа, че е много сериозен отбор под ръководството на Мигел Ерера. Показателен е фактът, че вратарят на тима Гилермо Очоа нямаше нито една намеса.

С подобно спокойствие на другата врата не можеше да се похвали Яспер Силесен. Мигел Лаюн отправи два неточни удара в първите минути и загатна какво ни чака. В 14-ата отново Лаюн проби отляво и прати опасно прострелно центриране, с което Джовани Дос Сантос се размина.

В 17-ата минута Мексико имаше отлична възможност. Двама футболисти влязоха в наказателното поле с топка в крака, накрая Ектор Ерера си я нагласи, но ударът му мина много близо до дясната греда на замръзналия Силесен.

В 20-ата минута съдията Педро Проенса подмина дузпа за Мексико. Орибе Пералта размина тромавите централни защитници и бе ударен с крак в лицето от Рон Влаар, но съдията замълча.

В 24-ата минута силен удар на Карлос Салсидо бе спасен от Силесен. На отсрещната част на терена Робин Ван Перси показа, че е на терена едва в 27-ата минута, когато добре изведен той не уцели вратата.

Едва в средата на полувремето Холандия се окопити и изнесе играта в по-предни позиции. В този момент главният съдия Педро Проенса спря играта за да могат играчите да се освежат в изключително горещото време.

В 42-ата минута Силесен отново се намеси след удар на Дос Сантос.

Холандия пропусна уникален шанс в продължението на първата част. Той не бе изработен, а дойде след груба грешка на мексиканската защита. Лошо подаване на Франсиско Родригес към последния в защита Рафаел Маркес стигна до Робин Ван Перси, той напредна и изчака включването на Робен, който тръгна на дрибъл, но топката му бе отнета с цената на нарушение в наказателното поле, което Проенса не видя.

Подобно на тактическата битка между Колумбия и Уругвай вчера, статуквото можеше да се разчупи само с някое блестящо индивидуално изпълнение. И то дойде в 49-ата минута. Дейли Блинд закъсня да блокира Джовани Дос Сантос, той намери пролука за удар и прати топката в левия ъгъл на Яспер Силесен - 1:0 за Мексико! Мачът стана друг.

От този момент Холандия се втурна в търсене на изравнителен гол. Само за да ни покаже колко солиден тим е Мексико. "Лалетата", които вкараха пет гола на Испания, три на Австралия и два на Чили, днес бяха тотално неутрализирани. До последните минути.

С тоталния си натиск Холандия стигна до едва едно чисто положение през второто полувреме. В 58-ата минута топката стигна до Робин Ван Перси след корнер, отблизо той стреля, Гийермо Очоа направи феноменално спасяване, избивайки топката в гредата. След това защитата на Мексико се справи.

В 74-ата минута Очоа спаси и удар на откъсналия се отдясно Ариен Робен. Холандците изнемогваха и вече усещаха поредното си злощастно отпадане на световното първенство.

До 88-ата минута! Тогава холандците изпълниха корнер, топката стигна до Клаас Ян-Хунтелаар, който и придаде странна траектория, тя се върна към Уесли Снайдер и разочаровалият до този момент в мача се разписа с бомбен изстрел!

Във втората минута на продължението драмата стана пълна! Рафаел Маркес спъна окриления Робен и Проенса отсъди дузпа. С изпълнението се нагърби резервата Клаас Ян-Хунтелаар и реализира за да даде победата на Холандия. За реакция мексиканците нямаха време и отпаднаха с високо вдигнати глави. Холандия пък е първият европейски отбор на 1/4-финал на Световното в Бразилия.

Нистелрой: С Ван Гаал всеки в Юнайтед ще знае кой е шефът

Бившият нападател на Манчестър Юнайтед Рууд ван Нистелрой е оптимист за бъдещето на клуба под ръководството на Луис ван Гаал. Както е ...

СТАТИСТИКА:

1/8-финал на световното първенство

От 19,00 часа

ХОЛАНДИЯ - МЕКСИКО 2:1

Голмайстори:

0:1 Джовани дос Сантос (48)
1:1 Уесли Снайдер (88)
2:1 Клаас-Ян Хунтелаар (90+2 -д.)

ХОЛАНДИЯ:
Яспер Силесен, Рон Влаар, Стефан де Врай, Пол Верхаех (57 - Moрис Депай), Дейли Блинд, Найджъл де Йонг (10 - Бруно Мартенс Инди), Уесли Снайдер, Джорджинио Вийналдум, Робин Ван Перси (76 - Клаас-Ян Хунтелаар), Ариен Робен, Дирк Каут
СЕЛЕКЦИОНЕР:
Луис Ван Гаал

МЕКСИКО:
Гийермо Очоа, Франсиско Родригес, Карлос Салсидо, Рафаел Маркес, Мигел Лаюн, Ектор Морено (46 - Диего Рейес), Андрес Гуардадо, Пол Агилар, Ектор Ерера, Джовани дос Сантос (60- Хавиер Акино), Орибе Пералта (75 - Хавиер Ернандес)
СЕЛЕКЦИОНЕР:
Мигел Ерера

ГЛАВЕН СЪДИЯ:
Педро Проенса
Жълти картони:
Агилар, Гуардадо, Маркес (М)

Стадион:
"Арена Кастелао", Форталеза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com