Застрашена ли е европейската икономика заради кризата с коронавируса?

4413
Застрашена ли е европейската икономика заради кризата с коронавируса?
Снимка: Getty Images/Guliver

Икономическите последици от кризата с коронавируса вече няколко седмици оказват натиск върху цените на петрола, което прави по-сложно положението на страните-производителки. Очакваше се, че срещата на ОПЕК, вкл. Русия, в края на миналата седмица ще доведе до решение да подкрепи ръста на цените чрез съкращаване на добира на 1,5 млн. барела в денонощие. Но Русия се обяви срещу това решение. Така тя попадна в собствените си мрежи, тъй като Саудитска Арабия обяви, че ще увеличи добива максимално. 

Според Никола Гоцман, ръководител по изследванията и макроикономическа стратегия в компанията Financière de la Cité,  в момента се намираме в ситуация на спад в търсенето на петрол заради кризата с коронавируса, който е съпътстван с увеличаване на предлагането, в резултат на което се случва най-голямото понижение на цените сред кризата в Ирак през 1991 година. Става въпрос за максимална конкуренция между страните-производителки, която може да се разглежда от Рияд като средства да се извият ръцете на Москва. В опасност са всички страни-производителки, казва Гоцман за Le Figaro. Риск има и за САЩ, чиито производствени загуби са прекалено високи, за да поддържат ниски цени. Петролният сектор е 8% от БВП на САЩ.

Началникът на ВМА не счита, че отсега трябва да има драконовски мерки за коронавируса навсякъде в България

Кризисният щаб ще разработи до утре (11 март) мерки как да се действа в областите с коронавирус и без засечени огнища. Това повтори на ...

От геополитическа гледна точка в продължение на няколко седмици наблюдаваме сценарий, който в Русия предвиждаха. Относителното оттегляне на САЩ от Близкия Изток се възприемаше като "удобен случай" за Русия, много от разчетите посочваха проблемите, които можеха да възникнат за Москва. Това може да се види в сирийската криза и Турция, а сега се наблюдава и със Саудитска Арабия. Рияд показа, че Москва не контролира ситуацията. До 24 февруари кризата с коронавируса се свеждаше до трудностите с доставките от предприятията от Китай. Но през последните две седмици падането на финансовите пазари и в частност дългосрочни процентни ставки показа, че очакванията за ръст и инфлацията са били преразгледани към понижаване в дългосрочна перспектива. Не защото пазарите предусещат постоянната криза, свързана с коронавируса, а защото ответните мерки на властите и правителствата не съответстват на целите и задачите. Зад кризата с коронавируса се установява и криза на недоверието към икономическите власти. 

Пълната липса на европейска координация става все по-очевидна, което се отразява силно да доверието на пазарите, а скоро ще се отрази и на потребителското доверие, смята Гоцман. Кризата не е неизбежна и именно централните банки и правителствата трябва да имат първостепенна роля за това ситуацията да излезе под контрол. През 2008 година липсата на бърз отговор в началния етап засили и задълбочи кризата. 2020 година е ново изпитание. 

Кризата с коронавируса показа на населението ситуация на зависимост и уязвимост от икономическа и стратегическа гледна точка. Върху държавите, а също и върху предприятията чрез потребителите, ще се оказва икономически натиск. Напълно вероятно е след кризата някои компании да преместят част от производството си по-близо до потребителя. За подобно преместване може да способства взимането под внимание от страна на правителствата на определени стратегически интереси (например в хранителния и здравния сектор.)

През следващите няколко години може да станем свидетели не само на "деглобализация", която ще се отрази негативно на подобни процеси, но и на връщането на подкрепата на вътрешните пазари. Това съответства на стратегията на Доналд Тръмп в САЩ, на тази на Борис Джонсън във Великобритания и Шиндзо Абе в Япония. Целта е не ограничаването на международната търговия, колкото създаването на вътрешен пазар, позволяващ той да бъде ограничен от зависимостта му от конфликти и удари от световната търговия. Европа е далече от подобна цел. 

Коронавирус: ВСС препоръча съдилищата да затворят за месец

Спешни мерки в съдебната система заради коронавируса у нас. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) препоръча на председатели...

ОЩЕ: БАН представи иновации за борба с коронавируса пред Министерския съвет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com