Коронавирус: ВСС препоръча съдилищата да затворят за месец

7517
Коронавирус: ВСС препоръча съдилищата да затворят за месец
Снимка: БГНЕС

Спешни мерки в съдебната система заради коронавируса у нас.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) препоръча на председателите на всички съдилища в страната да отложат редовните съдебни заседания до един месец. ВСС гласува и пакет от мерки, които всеки съд трябва да предприеме. Вносители на предложенията са председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и Боян Новански, съобщава "Правен свят".

В същото време, по заповед на главния прокурор Иван Гешев приемната за сигнали и жалби на Прокуратурата затваря врати от днес, съобщават на сайта на държавното обвинение. Причината е разпространението на коронавируса у нас и мерки за сигурност. Кога тя ще заработи не е посочено в събщението/

"Със заповед на главния прокурор от 09.03.2020 г. е преустановен приема на граждани в Приемната на главния прокурор и от административните ръководители на прокуратурите, с цел превенция и намаляване на риска от възникване на нови случаи на вирусна инфекция (COVID-19) предвид създадената епидемична обстановка.

Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез електронната поща и електронните сайтове на прокуратурите."

Ето актуална обстановка и разпространение на коронавируса

Ще затворят ли врати за месец съдилищата в страната? Сериозен дебат предизвика темата на заседанието на ВСС днес.

В крайна сметка, топката е в ръцете на председателите на съдилищата в страната, които трябва да решат дали да отложат редовните съдебни заседания до един месец.

По изключение съдилищата ще гледат наказателни дела, по които вече има постановена мярка за неотклонение "Задържане под стража", какато и делата за издръжка или за родителски парава на непълнолетни деца. Административните съдилища ще заседават по съдебни спорове за незаконно уволнение от работа.

Припомняме, че всички съдебни заседания в съдилищата в Габрово се отменят до второ нареждане заради установените случаи на коронавирус в града. Това става ясно от сайтовете на Окръжния и Районния съд в града, на които са публикувани заповеди от председателите им, с които насрочените заседания се отменят.В Окръжен съд-Габрово заседанията се преустановяват, считано от понеделник (9 март), а в Районния съд в града – от сряда (11 март). Страните по делата и техните процесуални представители ще бъдат уведомени по надлежния ред при последващо насрочване на открити съдебни заседания.

Как се стигна до решението

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев съобщи, че вчера са го търсили много административни ръководители на съдилища, които са изразявали свои притеснения. "На този етап не е необходимо да се допускат изобщо хора в съдебните сгради, за да не се разпространява заразата", каза Магдалинчев."Причините са, че все още не е определен по чисто медицински показатели новият вирус. Прогнозите за отшумяване са на база на други коронавирусни истории, но за момента медиците не могат да дадат ясна прогноза. Затова предлагаме съобразно конкретната ситуация, срокът от 1 месец да може да бъде отменян".

Шефът на Апелативния съд във Велико Търново бил силно притеснен, тъй като и двата града, в които има регистрирни случаи на коронавирус - Плевен и Габрово, попадат в района на великотърновския апелативен съд. Съдии от Червен бряг били силно притеснени, защото при тях правораздавали магистрати от Плевен, пише "24 часа".

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пък се обяви за това, пренасрочването на делата да стане в рамките на две седмици."Страхът е ниска вибрация и лош съветник. Против съм мерки, които да засилят напрежението, но същевременно трябва да вземем всички мерки. Първо – самото предложение обаче не е хомогенно. Но, ако тези дела бъдат отложени, ние трябва да дадем по-конкретни указания на административните ръководители, за да бъде тази заповед осъществена. Тези дела ще отидат ли в съдебната ваканция или не. Просто да са по-конкретни нещата. Не е ли по-добре да сложим двуседмичен срок, който да може да променяме, според обстоятелствата. Отделно – дезинфектантът наистина привършва в цялата страна. Намирането на маски е още по-трудно ", заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, цитиран от "Правен свят".

И Красимир Шекерджиев посочи, че отсрочването за един месец не е разумно: "Не можем да обосновем такова отлагане със ситуацията в Италия. Там има много починали, стотици заболели. При нас ситуацията не е такава. Не смятам, че ако укажем отлагането с един месец на заседанията е необходимо. Може би трябва да препоръчаме различни мерки за различните райони в страната. Ако приемем, че трябва да се отсрочват заседания, то да не е в национален мащаб. Разбира се, ние винаги можем да пререшим този въпрос".

И Георги Чолаков посочи, че напрежението расте "лавинообразно", особено във ВАС, както и от други административни съдилища в страната. "Това, което съм направил аз, е да обезпеча дистанционна работа на всички служители. Да си работят от вкъщи. Но предлагам да приемем отлагането на откритите заседания, но да е до един месец, а не за един месец", каза Чолаков, цитиран от "Правен свят". "Аз се видях в такъв екшън да осигуря дезинфектанти. И маските се намират трудно. Не знам как ще реализираме тези мерки, за които говорим на практика. Даже мисля да слагам прегради, плоскости между служителите и гражданите. Работя го като идея в момента", допълни председателят на ВАС, като уточни, че ВСС е длъжен да минимизира възможността от зараза в съдебната власт.

Според кадровиците за една съдебна сграда ще бъдат необходими около 1000 лв. за дезинфектанти и консумативи, които ще поеме бюджетът на магистратите.

В крайна сметка магистратите решиха да препоръчат, а не да задължат ръководителите на съдилищата, които сега сами трябва да решат дали да отлагат и за колко делата по места.

"Мерките са балансирани и препоръчителни. Те са наложителни и подбудени от хуманитарни причини. Ние имаме четири регистрирани случая, но не знаем колко са нерегистрираните.", посочи и Вероника Имова, като също обърна специално внимание, че никой не ограничава правата на гражданите.

Още спешни мерки за достъп до съдилищата:

ВСС разпореди също така на всички шефове на съдилища да преустановят провеждането на общото събрание за приемането на отчетите на 2019 г.

Да прекратят семинарите и другите служебни мероприятия.Подобна заповед за отмяна на занятията е издадена и от Юридическия факултет на Софийския университет.

Друга мярка, приета от Съдийската колегия, е да се преустанови достъпът на граждани в приемните на шефовете на съдилищата и да вземат незабавни мерки за дезинфекциране на сградите.

Кадровиците дадоха указания помещенията, в които се обслужват граждани, да се дезинфекцират по 4 пъти на ден и да се проветряват през 2 часа.

Персоналът и работещите в съдебните палати ще спазват строги хигиенични правила – да се дезинфекцират помещения, дръжки и повърхности, да се работи с маски, които се сменят на 2 часа, да се проветряват помещения, да не се струпват хора, на входовете на съдебните сгради да се поставят дезинфектанти, като гражданите да бъдат ограничени в движението си в самите сгради, да се сведат до минимум пътуванията и командировките, да се избягва контакт с хора, които имат грипободобни симптоми.

Магистратите също така трябва максимално да ограничат посещения в страни със силно разпространение на коронавирус, а служителите, които се почувстват зле или са контактували с хора, завърнали се от страна със заболяването, да уведомяват началниците си и да не ходят на работа.

И още:

Пълна каша със спирането на културата - кой кого спира и кой с какво ще е обезщетен

В Министерски съвет се влиза само с маска и след измерена температура

БАН представи иновации за борба с коронавируса пред Министерския съвет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com