А канабисот ке го делим ли?

12136
А канабисот ке го делим ли?
Снимка: iStock/Guliver

Братята македонци усилено работят по въпроса за легализацията на марихуаната. Първо здравният министър се похвали, че открили със Заев цех за медицинска марихуана, после самият премиер Заев потвърди, че е за легализация на този перспективен продукт. Това щяло да докара туристи и икономиката да живне.

Ако това стане, братята от Вардарско ще отворят голям проблем на съседните държави, че и на нас - ще ни отмъкнат напушващите се туристи. Голям, голям, колко да е голям - в София около Попа, НДК, университетите, по повечето паркове и градинки хич не е рядкост да надушиш канабис. Но друго си е легалната употреба. Скопие направо си става един Амстердам на Балканите. Кеф ти кафе с по-друга цигарка, кеф ти сладкиши с разсмиващо действие.

Заев подкрепя легализация на марихуаната в РС Македония заради туризма

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази подкрепа за легализация на марихуаната в страната. "Аз лично подкрепям легализацията,...

Медицинската марихуана е легална в Македония още от 2016 г. По аптеките свободно се продава и масло от канабис, което е доста скъпо, но у нас едва-едва е познато. Не беше толкова отдавна, когато марихуанният биг бос Майк Струмейтис, който е и съпруг на Цеци Красимирова, обяви, че братята македонци имат огромен потенциал за този специфичен бизнес. Медиите бяха втрещени, когато същият публикува в Instagram свои снимки с премиера Заев и министъра на здравеопазването Венко Филипче. Явно не от сега двамата чертаят бизнес проекти в това направление.

Понеже сме братски народи, също в близкото минало стана ясно от съобщения в медиите, че Митьо Очите е инвестирал 1 млн. евро в производството на канабис в Македония. Можем само да предполагаме с каква възвращаемост.

Навремето беше доста популярен един виц. Суперсилите се събрали да решат какво да правят с вече достигнатата Луна - каква част да вземе всеки. Македонецът гледайки това по телевизията, въздъхнал: "Луно, луно, земьо македонска, пак ли ке те делим!". Та и с наркобизнеса така - може да се наложи някаква подялба.

Извън шегата, този сериозен бизнес може да позлати ако не целокупния македонски народ, то поне по-горния слой от населението. И Европа, и светът се нуждаят от места, където забраненото е разрешено, за да се правят пари. Комшиите, дори и да се позабавят с влизането в ЕС, като нищо ще си станат малка Ямайка - хем много пари, хем законни.

Македонският здравен министър откри цех за канабис

Днес с премиера Зоран Заев открихме новите производствени мощности на NJSK Holding в индустриалната зона ḰoJliJa, инвестиция във фармац...

На албано-македонската граница чат-пат залавят по някой камион с марихуана. На българо-македонската - също. Вероятно граничните власти много се стараят, но се хващат доста малки количества на фона на неофициалните данни за произвежданите обеми. Сигурно е чиста случайност, че в същото време и албанският премиер Еди Рама подкрепя легализирането на медицинската марихуана.

У нас пък нивите в Петричко и Благоевградско отдавна не пустеят, ширят се видими от всички минаващи добре гледани конопени масиви. Полицията от време на време бие тъпана как е хванала някой дядка, позакърпващ с тази култура някой лев към пенсията. Но големите площи се контролират от по-високи нива и дори не смеем да попитаме нашия премиер дали е единодушен със своя приятел Заев. И дали тупането на топката за еврочленството на РС Македония от страна на България няма втори план с аромат на канабис. И на пари.

Но пък можем да попитаме Заев - след като Гоце не можахме да разделим, ке го делим ли канабисот?

 Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com