Бавната ерозия на ГЕРБ

11315
Бавната ерозия на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ бавно ерозира - по проучване на "Галъп". Но и видно с просто око. 

Третият кабинет на Борисов вероятно ще е последният негов. Този път не става дума за временна криза обаче, която може да се разреши с няколко умели тактически ходове. 

Не, всички фокуси по спасяването на властта се оказаха обречени.

Великото народно събрание - патетичен напън да оправдаеш серия от провали със системни грешки, заложени в конституцията. И още: видимата безпомощност въобще да събереш някакви читави депутати в предполагаемото Велико народно събрание, тъй като самата институция е толкова ерозирала от доверие и способни кадри, че ако е имало последно величие, то се е изпарило с участието на Валери Петров преди близо 30 години.

Нататък: публичен шах мат, в който функционира главният прокурор - след акциите в президентството и "Хиполенд" всеки, който попадне под ударите на прокуратурата моментално ще започне да се счита много повече за неудобен, отколкото за престъпник. И в очите на гражданското общество атаката срещу неудобните ще се разчита като поръчково властово престъпление.

Трето - изчерпването на коалиционния партньор. Нито "Атака", нито НФСБ, нито ВМРО въобще могат да разчитат на преминаване на парламентарния праг в следващите избори - ако някой въобще има шансове, това е Каракачанов. Но те не са достатъчни, за да крепят ГЕРБ занапред. Не и след влизането на Трифонов в политиката и очакваното преливане на патриотични вотове към него. 

Най-голямата грешка на премиера обаче бе в това да нарече протестиращите "Мафия". Вероятно се очаква, че това ще внесе куп съмнения в протестите; и би внесло ако те се прожектираха като едно време - без социални мрежи, в няколко услужливи меди и нищо повече. Но това отдавна свърши. 

Пред Борисов постепенно се затваря един непреодолим статистически фронт. Ерозията на собствената му партия, съчетана с завръщането на БСП и няколкото нови играчи от извънпарламентарната опозиция, които най-вероятно ще се озоват в парламента. В добавка - опоскване на гласове тук-там от Цветанов. И ако през 2013-та номерът с оставката мина ("не искам да има кръв на протестите"), през 2016-та мина отново (подавам оставка, защото бях обещал, че ще го направя ако Радев стане президент) сега всички трикове свършиха. Остана да се измисли някакъв архаичен референдум, тип "за казармата" - и може би натам се отива. Но печеленето на време не печели политическо бъдеще. Както се казва - с лъжи може да стигнеш далеч, но не може да се върнеш обратно.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...