Бебетата научават думи още в майчината утроба

3460
Бебетата научават думи още в майчината утроба

Допреди няколко десетки години се знаеше съвсем малко за психическото развитие на бебето преди раждането и за неговите възможности за комуникация и възприемане на света. Считаше се дори, че такива на практика не съществуват. Сега обаче сме наясно, че преди да се роди, детето разпознава гласа на майката и бащата, има различни усещания и дори общува по свой начин със света.

Ново изследване доказва и още една интересна способност на бебето в майчината утроба – способност за научаване на определени думи.

Кралското бебе получи предложение за участие във филм

Новороденият принц Джордж получи предложение за епизодична роля при откриването на новата снимачна площадка на любимия семеен сериал на...

Изследването е на специалисти от Финландия и Холандия от няколко научно-медицински центъра, между които университетът Хелзинги. Че неродените още деца усвояват думи, учените разбрали с помощта на анализ на електрическата активност на мозъка при новородените.

В началото на експеримента група от доброволки, състояща се от жени в края на бременността си, трябвало да слуша специално подготвен аудиозапис. В него, на средата на музикалните изпълнения, била записана думата „татата“. Самата тя няма никакъв смисъл, но представлява нещо като псевдоним, в който варира честотата на определени звуци. Общият брой на „просвирванията“ на тази дума до момента на раждане на детето трябвало да станат около 25 000.

След раждането учените започнали да записват активността на мозъка на бебето, използвайки метода електроенцефалография. На децата били пускани различни музикални записи, сред които и този, слушан по време на бременността. Целта била да се направи сравнение между реакцията на детето спрямо различните звуци.

Оказало се, че при чуването на думата „татата“ в средата на познатия на бебето запис в мозъка се появяват серия вълни, сходни с тези, които учените свързват със знаенето на познати звуци.

Белгийски лекари с нова технология за бебе в епруветка

Евтина версия на технологията за създаване на бебе в епруветка бе разработена от белгийски лекари. Тя може да бъде използвана в развива...

Това означава, че бебетата имат способност да научават нови думи още в третото тримесечие на бременността. Резултатът от изследването съвпада с резултатите от други проучвания, извършвани със същата цел – да се установи кога се появяват някои пособности за възприемане и учене при човека.

Новите данни може да се използват при борбата с нарушенията на речевото развитие на децата, коментират учените.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com