Ден на победата на глупостта

6695
Ден на победата на глупостта

Младежи ще се правят на охранители и ще пазят от набези Паметника на Съветската армия. Това съобщиха онзи ден, 7 май, две от появяващите се като гъби след дъжд за очите и ушите на обикновените хора организации - Гражданска инициатива "Свободни, можещи, силни" и младежки клуб "Червена сила".

Коментар на редактора

Геноцид на съзнанието е да не признаваш геноцид над хора

Против сме пристрастни исторически разделения. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира темата за арменския геноцид, която разделя не...

70 години изминаха от края на Втората световна война. Но уроците от нея не са научени. Или поне основните.

По абсолютно груба сметка 70-75 млн. души са загинали във Втората световна война. Загинали са, защото начело на Германия е стоял един луд и комплексиран човек – Адолф Хитлер. Начело на СССР е имало поредица от такива – Йосиф Сталин е най-яркият пример. Според мнозина техните престъпления са още по-страшни – защото са главно срещу собствения им народ. Колко милиона са загинали заради комунистическата диктатура в СССР и в Източния блок, никой не може да каже. Но че са умрели, само защото не са искали да мълчат или защото са били различни, е неоспорим факт.

Пълна глупост е точно заради този факт – на милионите загинали заради комунизма, който се е укрепил на изток от Берлин като последствие от Втората световна война, да има провокации с „охрана” на болезнен символ. Ако въпросните „охранители” имат информация, че някой ще нарушава закона заради Паметника на Съветската армия, да се обърнат към полицията. Иначе актът им само нагнетява напрежение.

Крайно време е да осъзнаем, че Паметникът на Съветската армия е не само символ на уважение към победата над хитлеризма, но е и спомен за комунизма. И да сме наясно, че едно зло не може да се оправдава с друго зло. Зло плюс зло не прави добро – прави просто друго зло. Прави злото на противопоставянето. Прави злото на непрекъснатия спомен от нещо, което трябва да е зад гърба ни. И го прави, за да може потомците на същите тези, които са крепили диктаторски режими в миналото, пак да са отгоре. Отгоре, откъдето да се възползват в най-голяма степен за сметка на другите. Нали точно затова избухва Втората световна война – защото едни страни, едни народи са сглупили да проявят огромна несправедливост към други, които са отвърнали с .. Хитлер! Докога ще продължаваме с тази изконна дивашка глупост - да не зачитаме човешкото? Кога ще си спомним да сме хора?

"Атака" се възмути: Никой не иска декларация за Деня на победата и да се заклейми русофобията

Членовете на Външната комисия към българското Народно събрание от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, ПФ, РБ, АБВ и БДЦ гласуваха "прот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com