Добрите и лошите примери в обществото ни - будителят Кристиян и отрезвителят Стъки

20111
Добрите и лошите примери в обществото ни - будителят Кристиян и отрезвителят Стъки
Снимка: БГНЕС

Всяка година милиони левове обществени средства се преразпределят по непрозрачен начин от Министерството на младежта и спорта към неправителствени организации и спортни клубове, за да осъществяват информационни кампании за превенция на зависимостите и агресията сред младите хора със спорен резултат.

Не изглежда особено учудващо, нали? А как ви се струва фактът, че част от разкритията бяха направени от 16-годишен ученик? Понеже съм си изградил репутация на пословичен песимист, този път леко ще обърна монетата и ще започна с положителния пример. Кристиян Юлзари е прегледал програмите за евросредства и установил, че милиони левове, предназначени за всички младежи, ежегодно се раздават и стигат до някакви незнайни НПО-та.

Журналистическата му работа е безупречна и са спазени всички добри практики за подобен труд. Чрез индуктивен подход той показва примерите финансирането на отделните неправителствени организации в конкретика и изкарва на бял свят явните далавери, които се правят с обществените средства. Показан е и резултатът от работата на НПО-тата, а главните действащи лица са потърсени за коментар. Спазени са и всички правила за опазване на интелектуалната собственост, като всяко позоваване на материали е придружено с линкове. Влизам в тези детайли, за да стане ясно колко издържано и професионално се е справил младежът.

Това донякъде следва да покаже също, че прословутото 112-о място по свобода на медиите, донякъде е отговорност на самите журналисти, които работим в тях. Слагам и себе си в това число, защото всеки работещ в сферата трябва да поеме личния си дан. Ученикът Кристиян даде ясна индикация, че има и съвременни будители. Журналистическата среда не е особено благодарна, понеже достойната работа мъчно и изключително бавно показва конкретни резултати. Далеч по-лесно, удобно и полезно за личното облагодетелстване е да си мисирка, ако използваме стилистиката на бившия премиер Бойко Борисов.

Разкритията на Кристиян, колегите от Банкеръ и останалите будители, все пак доведоха до конкретен резултат. Група състезатели по ММА (смесени бойни изкуства) нахлуха в Министерството на младежта и спорта. Начело беше президентът на българската федерация по ММА – Станислав Недков - Стъки, който без разрешение влезе при спортния министър Кузманов, докато той е на среща с деца от спортна школа. По-рано Кузманов заяви, че клубът на Стъки е получавал крупни суми, печелейки проекти от Министерството на спорта (както става ясно и от разследването на Кристиян).

Действията Стъки са важни в две направления. Те окончателно легитимираха слоганът "Мутри вън", който се превърна в емблема на служебното правителство и президента Радев. Само преди дни Стъки нахлу в студиото на Нова телевизия, за да прекъсне участието на Антон Кутев в нея. Макар и неволно - Стъки може да се превърне в отрезвител на нацията. След тези му действия - кой може да отрече, че мутри в България не само има, но и са поставени на ръководни позиции?

Поведението му изглежда и като откровено самопризнание. Невинните хора нямат потребност да нахлуват където и да било и да сплашват когото и да е. Ако се чувстват засегнати от твърдения в публичното пространство, търсят правата си в съда. Колкото до личността на самия Стъки - политическата му дейност сложи неизличимо петно върху иначе успешната му спортна кариера. От една страна той е известен в публичното пространство със симпатии към ГЕРБ, а от друга в момента е част от новосформиран политически субект, заедно с издателя на ПИК Недялко Недялков. Въпросната агенция пък е един от знаковите примери за медийни бухалки, нямащи нищо общо с етичните норми на гилдията.

В публичното пространство Стъки вече се подвизава и с прозвището Стики (от англ.- sticker), като алюзия за прилепчив към всичко, което му носи финансова изгода. Най-големият грях на Стъки обаче са подрастващите, които той използва за собствените си цели. И за тези си действия той не заслужава прошка. А ако прокуратурата не предприеме конкретни действия да изпълни посланието от един знаков роман на Достоевски, то вероятно държавното обвинение трябва да влезе в същия дискурс.

В края на коментара искам да изтъкна и още един хубав пример. Става въпрос за съпругата на починалия пилот на Миг-29 Валентин Терзиев. Димитрина Попова ясно заяви, че не иска публични средства заради смъртта на любимия й мъж. Поиска само да има истинско разследване за причините за гибелта му и отговорните за нея. Така постъпват достойните хора.

Колкото до мутрите си мисля, че е крайно време слоганът да бъде променен. Не мутри вън, а мутри вътре. На топло и да търкат наровете!

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...