Другари, не клатете лодката, докато сте в нея

7891
Другари, не клатете лодката, докато сте в нея
Снимка: Продължаваме промяната

С изгонването на 70-те руски дипломати, шпиони или каквито там се водят, "Продължаваме промяната" направи невиждано в най-новата ни история рязко движение. От подобно нещо може да се срине и най-стабилната коалиция, какво остава за такава крехка като сегашната. По-точно - като доскоро управлявалата, защото след вчерашния ден тя минава в историята.

Имаше няколко симптома, че това ще се случи, но никой не очакваше да е чак толкова рязко. Действие, насочено срещу Русия и българските правоверни путинисти, трябваше да има. Но то предизвика ефект, надхвърлящ със сигурност очакванията на авторите.

На първо място - Нинова се вбеси на Кирил Петков и обяви, че с "Промяната" може да има правителство, но без него. Това означава, че "Позитано" държи Харвард на къса каишка. Знаем, че Петков е моторът на "Промяната". Ако той се махне, какъв облик ще има това формирование? Само с Асен Василев ще се получат ли нещата? Освен това - при нови избори какъв точно ще е резултатът на БСП при това поведение? Какво ще е бъдещето ѝ? Още повече, че самата Нинова хем поиска спешно закрито парламентарно изслушване на ДАНС за руските дипломати, шпиони и всьо равно, хем си призна, че не отишла на него?! Как тогава говори, като не знае какво са казали службите, а поиска да кажат и не отиде да ги чуе? От това по-явен знак здраве му кажи!

Вторият ефект се получи малко вътрешнопартиен, но с елемент на човешка драма. Защото в БСП излязоха наяве тлеещи до момента процеси. 17 популярни социалисти пратиха остра декларация срещу ръководството на БСП. Разбира се, те се бяха прицелили в оставка на Нинова, но някак цялата пара отиде в свирката, а не в парния локомотив, който да издърпа БСП към нови висоти.

Тези 17 поискаха главата на Нинова заради "масовото експулсиране на десетките представители на Руската Федерация у нас", което те нарекоха "изключително безотговорен акт" и обвиниха Нинова във "фактическо съучастие".

Подписите започват с името на небезизвестната бивша либералка и настояща социалистка, професор от библиотекарския институт Светлана Шаренкова. Дълъг би бил разказът за нейното русофилство, затова ще го спестим. Само ще припомним, че доскоро тя беше твърде близка с Нинова и дори се опитваше да определя дневния ред в партията. Човек би си помислил, че библиотекарският кръг иска да махне Нинова, ако не бяха далеч небиблиотекарски хората в подписката.

Странно е какви имена е успяла да привлече Шаренкова за напълно безсмислената си декларация: Георги Пирински, Михаил Миков, Костадин Паскалев, Георги Божинов, Захари Захариев, Калоян Паргов и Весела Лечева. Все хора стабилни, на които БСП е разчитала в сериозни моменти. Но сега изскочиха точно като катаджии, чакащи в храстите - много демоде, много олдскул и всъщност напълно очаквано.

С прикрепването си към исканата оставка те просто показаха, че не знаят "с кем познакомились". Нинова светкавично обяви, че с Петков правителство няма да прави заради 70-те и заради еднолично вземаните от него решения. Така искането на нейната оставка напълно се обезсмисли. Пък и си звучеше малко като "сетила се Мара да се побара", екскюз май френч.

За оставка на лидер се прави сериозна организация, свиква се конгрес и така нататък. 17 са само миговете от пролетта на другаря Щирлиц. Толкова на брой социалисти са достатъчни за едно нещо - обществото да си спомни за тяхното съществуване.

В декларацията обаче има и друг ключов момент - за изявленията на Нинова, че "дори един патрон" нямало да се достави на украинската армия, опровергавани нееднократно от действителността. Тук я настъпват по мазола, но какво от това - тя вече не е министър, а изявленията ѝ са изцяло съобразени с коалицията, в която БСП има удоволствието да пребивава в управлението. Нещо, което скоро няма да се повтори.

Към тази манджа с грозде се добавя и конфликтът между Нинова и Радев, който също има и вътрешнопартийни измерения. Което обаче съвсем не значи, че всеки бесепар, който подкрепя Нинова, би застанал против Радев. Вътре в партията нещата са доста по-сложни от на пръв поглед ясното противоборство. И преди избори никой няма интерес да клати лодката, поне докато е в нея. Също така е важно да не кашляш, когато имаш разстройство - дано на "Позитано" си спомнят това нещо овреме.

Да, Нинова в прав текст обвини и Радев, и Янев за оръжията за Украйна. Прехвърли всичко върху тях. Кой знае, може пък да не е заради изборите? Може, ама надали. Тя самата е доста притеснена какво ще се случи с БСП след появата на Янев. Социолози и политолози не спират да тръбят как той ще ѝ отнеме и без друго оределия електорат.

Скандалът около дипломатите тепърва ще набира скорост. Ще се задълбочава и политическата криза. И на този фон звучи по-скоро несериозно искането за смяна на лидера на БСП. Всички знаем колко сърдити на Нинова има в подмолите на "Позитано" 20. Но ако точно сега решат да я няма, няма да ги има и тях на картата. И вместо в политическата география ще се озоват в политическата история.

Колкото до самата Нинова - сложно е, но все пак само се излага с небивалици като тази, че България е обявена за вражеска страна от Русия, пък Германия и Италия не са. Тогава Путин защо иска и от тях да плащат в рубли руския газ, защо им го спира? А може би не се излага - електоратът небивалиците ги (х)рупа ли (х)рупа ...

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Интересувам се дълбоко от ротацията и не мога да мигна, докато не стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com