Гочоолу и Дочоолу правят кампания - бият министър

14381
Гочоолу и Дочоолу правят кампания - бият министър
Снимка: БГНЕС

В разгара на предизборната кампания просветният министър проф. Николай Денков попадна във физически сблъсък на публично място. Атакуваха го по неговия служебен маршрут в близост до работното му място. Силите на реда този път реагираха адекватно и министър Денков не пострада. Но се размина на косъм от удар с дръжката на знаме, развявано от българин-юнак, тръгнал да протестира.

Този щрих от битката за следващия парламент е твърде красноречив за хората, които напират към него.

Протестът е право, понякога дори дълг на всеки гражданин, воден от обществения интерес. В случая налетелите на професора вероятно гледаха на протеста като на включване във футболна агитка, която има за цел да набие противника.

Този конкретен протест обаче си има организатор. Каквито и елементи да мобилизира, именно той носи отговорност за поведението и за действията им. В случая този детайл някак се разми и аудиторията бързо преглътна инцидента, улисана в сертификати и предизборни надлъгвания. Нападнали министър - какво толкова, всяка минута някъде нападат някого. Да, не е проблемът в това, че са посегнали на професора. Проблем е, че това е модел на поведение, план за действие и част от националния манталитет.

За каква промяна изобщо можем да говорим, след като всички ние като общество забравяме и преглъщаме подобни деяния като част от новинарската хроника, която не ни засяга? А истината е, че ни засяга. Защото същата тази простащина не само опорочава протеста като идея и като гражданска позиция, но е и индикация що за племе сме и що за претендиращи да се наричат хора виреят край нас, забилите носове в клавиатурите.

Репликите на съвременния Бай Ганьо, които най-често срещаме в ежедневието си

Нека не се лъжем. Дори в 21-ви век чертите от героя на Алеко Константинов все още са ясно изразими в голяма част от нашите сънародници ...

Същите тези гласуват и избират еднокнижници да ни управляват, а чалгари да ни учат на парламентаризъм. И отказват да признаят друга гледна точка освен тази на силата - била тя физическа, финансова или властова.

Министър Денков е деликатен човек и изобщо не раздуха въпроса. Вероятно за да не влиза в унизителни обяснения за нивото на народа, чиито деца е длъжен да просвещава. А нивото е плачевно и това се вижда от много години насам. Професорът просто каза: "Явно някои така разбират политическата борба, политическата агитация, подготовката за избори. Очевидно всичко беше провокация. Удар не е имало. Имаше опити да бъда ударен".

Така високият интелект, ученият с международно признание, министърът, управляващ едно от най-тежките министерства, отговори на самозабравилите се, налитащи на бой с дръжката на знамето. Тъжна и тягостна картина, която няма да се промени, докато обществото има търпимост към наглите и арогантните, поставящи се в услуга на една или друга политическа сила.

Политическата борба у нас, за жалост, цяло столетие не е помръднала като ниво. Гочоолу и Дочоолу, Данко Хаирсъзина и останалите Алекови герои са живи и днес. И правят кампания. Кампания, която, ако съдим по прелюдията към нея и по съпътстващата я неземна простащина, може да завърши ето така:

"София. Министър-президенту. Изборите се извършиха при абсолютна тишина и порядък. Избрани: Ганьо Балкански, Фильо Гочоолу и Танас Дочоолу, всички наши. Опозиционните кандидати се провалиха позорно. Щом се появиха избирателите с музика начело, шайката им се разбяга. Целият град тържествува. Да живее Негово Царско Височество.

Бай Ганьо срещу Бай Бойко: сравнителен анализ

Последните откровения на премиера Борисов относно медиите - че 1) мислят все да напишат нещо гадно, лошо, много им е мъчно, много им е ...

Ганю Балкански".

 

Автор: Евелина Гечева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com