Има ли горива на "Ислямска държава" у нас - да излезем с конспиративна теория

7030
Има ли горива на "Ислямска държава" у нас - да излезем с конспиративна теория
Снимка: Getty Images / Guliver

Вчера в онлайн медийното пространство се появи новината, че до България стигат горива на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Информацията дошла от "сигурен източник" на в. "Труд" от митниците, а имало и сателитни снимки на Русия и САЩ, които потвърждавали това. От ГДБОП и ДАНС са казали пред изданието, че извършват проверки в София и още 15 области в страната, които обхващат над 50 търговски обекта.

Новината беше препубликувана от близки до вестника издания като "24 часа", както и от свързаните с медийната група на депутата от ДПС Делян Пеевски информационни сайтове. Информацията за горивата от ИДИЛ намери място и в руската агенция ТАСС, след което последва ново препубликуване от българските издания, но в по-широк кръг. Горе-долу така разгледах информационното разпространение на новината за горивата от ИД, като не настоявам за изчерпателност.

Ревизоро: Не търсим източника на контрабанда, гледаме само бензиностанциите

Откъде Веселин Марешки взема суровина, за да продава бензин и дизел на по-ниски цени от другите вериги? Този въпрос постави депутатът о...

Същевременно миналата седмица бяха приети на първо четене промени в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма, с които на Министерски съвет се дава възможност да одобрява списък с физически и юридически лица, съгласно които да предприема мерки по линия противодействие на "финансирането на тероризма". 

Интересен факт е, че в списъка може да влезе всеки, за когото "има достатъчно данни, че осъществява дейност, свързана с тероризъм или финансиране на тероризъм".

Освен това, ако някой влезе в списъка на правителството, то ще му бъдат блокирани парични средства, финансови активи и друго имущество. Запорът се налага „независимо в чие владение се намират активите”. Освен това на влезлия в списъка се налага забрана за предоставяне на финансови услуги, парични средства, финансови активи или друго имущество.

Общо взето един път, влязъл в списъка, край с бизнеса ти.

Томислав Дончев: Картел на пазара на горивата може да е донесъл по-голяма загуба от КТБ

Ако влезем в детайлите, правителството още юни миналата година сезира КЗК, че има нещо нередно на пазара на горива. КЗК взе под внимани...

И така - дали тези две събития са свързани? Никак не обичам теориите на конспирацията, но....

В последно време сериозно започна да се говори за картел на пазара на горива и за неправомерно завишаване на цените у нас. Шефът ма "Митниците" Ваньо Танов, който погребват днес, до преди седмица потвърждаваше за картела. Дойде и един Веселин Марешки, който хората заобичаха, а конкуренцията намрази за продаването на гориво "на народни цени". Комисията за защита на конкуренцията вече разполага с достъпа до данни и направи секторен анализ, в който посочи конкретните проблеми и компании. Все движение в правилната посока, макар че има и още какво да се прави.

И да се върнем на конспиративната теория. Още вчера се появи в един-два сайта, че Марешки продавал гориво от "Ислямска държава". Колко информацията е достоверна или просто се е търсило сензационното заглавие - не знам. Обаче представете си човекът с евтиния бензин да попадне в списъка с финансиращите терористичната групировка (защото ако купуваш от ИД бензин, значи им плащаш, следователно финансираш). Тогава край с бизнеса на Марешки и край с народното гориво. Разбира се, може и да не е той, може и друг бензинопродавец да влезе.

Лица или организации, за които "има достатъчно данни, че осъществяват дейност, свързана с тероризъм или финансиране на тероризъм", могат да обжалват включването си в черния списък пред Върховния административен съд. Обжалването обаче не означава, че пада запора на финансовите им средства или на имуществото им, гласят поправките в закона. Както писа Ивайло Ачев прекрасен инструмент за натиск, с който разполага Министерски съвет, да предположим - с който разполага министър-председателят Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...