Малко известни факти за морковите, които ще ви изумят

7668
Малко известни факти за морковите, които ще ви изумят
Снимка: iStock

Диви или домашни, морковите са най-известният зеленчук по света. Те са част от списъка със зеленчуците, които обикновено се харесват от потребителите. Неговите здравословни и хранителни стойности са добре известни, но морковът има и някои тайни, ето част от тях.

Още: Различен вкус ли имат морковите от сорт Rainbow blend

Морковите произхождат от Афганистан

Първият култивиран морков в историята е открит в Афганистан през 900 г. пр.н.е. 100 години по-късно този зеленчук се разпространява в Близкия изток и Северна Африка. Оттам пътува до Испания и през 1300 г. преди нашата ера се появява в градините на Северна Европа и дори в Китай.

Можете да оставите морковите под земята цяла зима

Има някои зеленчуци, които не издържат дълго под земята. Но не и моркови. Можете да оставите моркова под земята през цялата зима и няма да изгубите нищо, достатъчно е да покриете растението с някакъв вид тор, който го предпазва от замръзване. В този случай фермерите са изправени пред два избора: да изчакат да дойде пролетта или да извадят морковите през зимата. Ако изберат второто, концентрацията на захар в морковите е по-висока и те стават по-сладки.

Морковите се състоят от 88 процента вода

Вярно е. Много хора хапват моркови в опит да се хранят здравословно и да потискат глада. Те всъщност утоляват и жаждата. Това не е лошо, особено ако вземете предвид факта, че човешкото тяло се състои от 60% вода.

Морковите са шарени

Забравете оранжевия цвят. Можете да намерите морковите в естествените им цветове: бяло, жълто и тъмно лилаво. Първите открити в света моркови са били бели като ряпа или лилави. Оранжевите моркови, които познаваме днес, са резултат от генетична мутация, превърнала лилавата кожа на моркова в ярко оранжева. В света има 20 вида моркови, така че не е изненадващо, че ги срещаме в различни цветове.

Варените моркови са по-добри от суровите

Процесът на готвене на моркова спомага за освобождаването на повече бета каротин. Ако ядете моркова суров, получавате само 3% от това основно вещество, но когато морковът е сготвен и топъл, получавате 40% бета каротин.

За готвачите морковите са едновременно благословия и проклятие. Морковите са упорити. Те могат да подсладят или вгорчат ястието твърде много и могат да променят вкуса като лимон. Можете да използвате морковите както за солени, така и за сладки ястия, с фантастичен резултат!

Морковите са най-богатият източник на бета каротин.

Бета каротинът е необходим елемент, който дава на плодовете и зеленчуците този жълт и оранжев пигмент, който след това се трансформира в така необходимия витамин А. Бета каротинът може да не ви помогне да виждате блестящо на тъмно, но помага за зрението, засилва имунната система и подобрява здравето на кожата.

Морковите имат семена

Хрумвало ли ви е, че морковите имат семена? Е, ето ги. Самият морков не дава традиционно семе. Това е коренът на растението. Процесът на отглеждане на моркови отнема две години. Това, което познаваме като зеленчуци, идва през първата година. Ако през втората година оставим моркова под земята, тогава освен зеленчука ще получим и цвета със семената на моркова.

Морковите имат захар

Ако сте решили да се откажете от захарта, като ядете здравословни зеленчуци като моркови, вие се справяте добре, но трябва да знаете, че морковите съдържат четири вида захари - захароза, глюкоза, ксилоза и фруктоза. За щастие, сладостта на моркова не повишава нивото на въглехидратите в него, така че можете да му се насладите по най-добрия начин. Защото в допълнение към захарите, вие получавате добра доза витамини A, C, K, B6, както и магнезий, калций, фибри и калий.

Стойностите на морковите

Здравословните и хранителните стойности на морковите са фантастични, като се започне от понижаването на холестерола до предотвратяването на загуба на паметта. Една от важните ползи на морковите е фактът, че те предпазват очите от симптоми, причинени от липса на витамин А.

Въпреки това, не трябва да бъдем разбрани погрешно, морковите подобряват зрението, но не лекуват очите от съществуващи заболявания! Наред с други неща, бета каротинът, открит в много други зеленчуци, но особено в морковите, защитава нервната система. Проучване в Харвард показа, че приемането на поне 50 милиграма бета каротин на ден забавя стареенето на мозъка с 1 до 1,5 години.

Знаете ли, че:

Още: 101 супер интересни факти за света

  • Най-дългият морков в света е открит през 2007 г. Той е бил дълъг цели 5839 метра.
  • Най-тежкият морков в света е открит през 1998 г. Тежал е 9 килограма.
  • Човек консумира средно 10 866 моркова през живота си.
  • Град Холтвил в Калифорния в Съединените щати е самопровъзгласилата се за световна столица на морковите. Всяка година в Калифорния се провежда Фестивал на моркова.
  • Преди векове морковът е бил използван от англосаксонците като основна съставка на лечебни напитки срещу лудостта и дявола.
  • Иранският елит през 1870 г. консумирал моркови, потопени в захар, като афродизиак.
  • Ако видите морков в съня си, това означава, че ще имате просперитет и добро здраве. Ако човекът, който види моркова насън, е момиче, това означава, че скоро ще се омъжи и ще роди смели деца.
  • Морковите като гориво! Учените смятат, че в бъдеще морковите ще се използват като източник на биогорива. Според тях ще са необходими 6000 моркова, за да измине колата 1,6 километра.
  • Вижте всички последни новини от Actualno.com

    Още от ЛЮБОПИТНО:

    Кога един мъж бяга надалеч от жената - дори и да я харесва

    От коя планина извира река Тополница?

    Венера в Близнаци до 17 юни – Ето какво носи на всяка зодия

    3 груби грешки, които всеки допуска с водката

    Защо червената роза се е превърнала в символ на любов?

    Детокс диета: всичко, което трябва да знаете за смутитата, за да отслабнете

    4 грешни факта за брашното, които сте мислили за верни

    Как да се справим с бързото омазняване на косата?

    Имате ли бенка на лицето? Ето какво означава това!

    Колко са женските манастири в България?

    Етикети:

    Помогнете на новините да достигнат до вас!

    Радваме се, че си с нас тук и сега!

    Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

    Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

    Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

    И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

    Банкова сметка

    Име на получател: Уебграунд Груп АД

    IBAN: BG16UBBS80021036497350

    BIC: UBBSBGSF

    Основание: Дарение за Actualno.com