Изборите: 4 години хибернация, 1 месец халюцинация

14172
Изборите: 4 години хибернация, 1 месец халюцинация
Снимка: pixabay.com

В журналистическите среди отдавна се знае, че дори случайно да си забравил, че идват избори, има неща, които могат да те подсетят. Например: два дни преди вота Волен Сидеров да нахлуе в НАТФИЗ, за да търси наркомани. Коя е датата на изборите? Как коя: като видиш развилнял се Сидеров, значи е вдругиден.

Подобна стратегия обаче може да се проследи навсякъде. И то с много по-голям размах от дребните хулигански прояви. Например: поголовното покачване по сектори на всички заплати от Борисов в последните месеци. Крайно необходимо, разбира се - особено за лекарите. Но все пак остава ключовият въпрос - как така години наред няма, и винаги, когато стане дума за пари, се стига до капана на "за да дам на едните, трябва да взема от другите". Но ето на - внезапен обрат - няколко месеца преди изборите, в най-тежката икономическа година, се оказа, че има и за лекарите, и за полицаите, и за университетите. И тук далеч не става дума за противопоставяне на повишенията - такива трябваше да има от много години насам. Таймингът обаче остава твърде съмнителен: ако случайно вземеш, че покачиш парите в първите години на управлението, току-виж са взели да го забравят и да искат повече, когато дойде време за избори. 

Изглежда, че гражданският договор е подписан по особен начин. Той гласи: четири години ще се занимаваме със собственото ни благоденствие, а после, в последните месеци ще се позанимаем малко с вас, за да спечелим нови четири години, в които да се заемем отново със собственото ни благоденствие. Това е сделката: и на всичкото отгоре върви с едно най-общо мърморене, че човек трябва задължително да гласува на изборите, защото иначе оставя на произвол политическата ситуация. А когато самата политическата ситуация те е оставила на произвол за четири години, това е само досадна подробност, която никой на върха не обича да му се припомня. 

Идните месеци ще са белязани от този хиперактивизъм, дошъл след четиригодишно заключване на властта сама в себе си. Коронавирус, заплати, образование, пенсии: изберете си сектор и ще видите как върху него се изливат лавинообразно стотици обещания. Политическият хоризонт внезапно ще придобие ослепителна яркост, в която едно светло бъдеще се конкурира с друго светло бъдеще, а любимият избирател ще трябва само да си избере най-добрият кандидат от кастинга за "най-доброто предстои". После, ако помните въздействащата фраза на Борисов след една от последните му победи, ще се благодари за "мъдростта на българския народ". Това е трогателно. И мъдро. 

Финалът също може да се предположи. Някъде около май - юни настава доволно безгрижие. Идните четири години са се проснали очакващо пред теб и чертаят романтичен хоризонт като в съзнанието на току-що приет първокурсник. Наясно си, че ще ти се стовари не един проблем на главата, но още по си наясно, че и да се стовари, имаш достатъчно време. Механизмите да бъдеш свален от власт със сигурност те облагодетелстват. Управляваш в страна, в която често може да има над 100 дни на протести и от това да не произтече нищо особено. 

Това е особено приятно. 

 

Автор: Георги Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com