Изчегъртай това: Голямата задача пред Кирил Петков

10363
Изчегъртай това: Голямата задача пред Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Новият кабинет, който ще имаме, е не само трети опит за формална смяна на властта през годината. Анализатори вече посочват по-крупен залог - че идващата власт в лицето на Кирил Петков означава и ново поколение в политиката. И то първото ново поколение от много време насам. Това произвежда обичайния патос за "даване на път на младите", "освежаване" и прочие пожелателни положения.

Колкото и ценна обаче да е смяната на поколенията, сама по себе си тя не значи много. Ако остане само в хипотетичното задоволство, че най-сетне нещата не изглеждат като стар бардак с нови обитатели, би било проява на наивност. Можеш да направиш и нов бардак с нови обитатели - стига да искаш да направиш бардак. Борисов например далеч не бе в предпенсионерска възраст, когато бе главен секретар на МВР и също изглеждаше като нов елемент, на който се възлагаха поколенчески надежди. Но остаря не като катедрала, а като кюлче - монетизира властта и се окопа във владенията си.  

Задачата пред Кирил Петков в момента е онази, каквато бе пред Слави Трифонов и каквато той не успя да осъществи. Трифонов само ѝ даде име: прословутото изчегъртване. Целият пробив на Петков в политиката се дължеше именно на тази заявка. Заявката гласи: каквото и да се прави, както и да се прави, каквито и политики да се предприемат, необходимото условие се нарича така: нулева корупция. Идеята за нулева корупция може да звучи пожелателно, утопично, популистки. Може и да е ясно, че прочистване на ББР е 0,1% от цялостната каскада от корупционни практики. В същото време без изчегъртването на ГЕРБ всичко останало ще изглежда като плаха адаптация на различни политики, които няма да дадат резултат, така както при хвърлянето на семена върху скала няма да изникне нещо особено. По тази причина Петков напълно разми представите за ляво и дясно с цитата за леви цели и десни инструменти. Теоретично неоснователно, но практически валидно - понеже лявото и дясното работят еднакво зле върху корумпирана почва. Никоя социална политика не може да разцъфне върху корумпирани социални структури и никой бизнес не може да просперира, когато дефиницията за бизнес е "обръч от форми".

В това отношение Петков направи и първия си разумен ход: номинирането на Бойко Рашков за вътрешен министър. Ако преди Борисов можеше да се надява, че краят на мъките ще настъпи при смяната на служебно правителство с редовно, сега краят на мъките се отлага, тоест, настъпва агония. Това не означава, че преследването трябва да става под формата на полицейски произвол и постепенно да овласти нови играчи до нова власт по добре познатия принцип на "Фермата". Така или иначе обаче вътрешният министър е ключов за "Продължаваме промяната", доколкото промяната въобще не може да започне без да корупционно прочистване. И това не е въпрос на млади и стари, а въпрос на некорумпирани и корумпирани. В този смисъл ни е необходимо ново поколение - от некорумпирани.

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com