Как да спрем натрапчивата мелодия в главата ни

23631
Как да спрем натрапчивата мелодия в главата ни

Със сигурност ви се е случвало да си тананикате с часове наум някаква мелодия и въпреки желанието ви да спрете да го правите, тя упорито да остава в ума ви. Може да ви се струва изключително трудно да „избиете“ от главата си натрапчивата музика, но това всъщност не е така, смятат учени от Западния вашингтонски университет.

Специалистите са открили кой е най-лесният начин да спрете да си припявате наум – достатъчно е само да започнете са четете интересна книга или да решите няколко анаграми.

Шоколадът ни пази от инсулт

Според последните изследвания дори само една хапка от вкусния десерт влияе положително на мозъка и намалява риска от инсулт. Отдавна е...

В рамките на изследването учените накарали няколкостотин човека да решават различни задачи на фона на звучащи хитове, изпълнявани от Бийтълс, Лейди Гага и Бионсе, съобщава The Daily Telegraph. Оказало се, че преминаването през лабиринт, нарисуван на хартия, не помага на доброволците да се „избавят“ от мелодиите. Решаването на популярната главоблъсканица Судоку дало известен положителен ефект, който обаче се оказал изключително слаб, ако вариантите за разгадаване били прекалено сложни. За сметка на това най-добър резултат бил регистриран при анаграмите и четенето на книги.

По думите на автора на изследването – музикалния психолог Айра Хайман, тайната се състои в това, че нетривиалните задачи, които обаче не са прекалено сложни, правят мозъка по-малко възприемчив към натрапчиви мелодии.

„Когато правим нещо автоматично, например – разхождаме се по улицата или шофираме автомобил, не използваме когнитивните способности на мозъка, поради което „вътрешният ни плейър“ може да бъде пуснат по всяко време. Същото нещо се случва и когато опитваме упорито да се концентрираме върху нещо – мозъкът не може да се справи със задачата и мелодията се завръща в ума ни. Затова е нужно да намерим златната среда – такова занимание, което да бъде достатъчно сложно, но не и прекалено трудно. За всеки човек то се определя индивидуално“, коментира Хайман.

Ученият също обяснява защо човек запомня основно припевите на песните. Една от причините е, че припевите се повтарят по няколко пъти.

Странната история на жената, която не знаеше страх

Как да изплаши тази особа под кодовото наименование СМ? Шест години си блъскал главата над този въпрос Джъстин Файнщайн и какво ли не и...

Има и още една интересна особеност. Хората често не знаят втория и третия куплет на определена песен. По тази причина песента се запомня като нещо незавършено, а мозъкът има „навика“ да се връща към незавършените мисли, пояснява психологът.

Изследователят изразява надеждата, че резултатите от изследването му ще бъдат полезни в борбата с някои видове натрапчиви мисли, в това число и различните мании и непрекъснатата тревожност.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com