Какво свършиха Борисов и Радев по въздушно капков път

13565
Какво свършиха Борисов и Радев по въздушно капков път
Снимка: ПЦ на Президента

Казват, че мъдрите хора се пречистват в нещастието, а глупавите се озлобяват. Дано българите се окажем от първата категория, въпреки някои очевадни изключения.

Дни след като в България бяха регистрирани първите случаи на коронавирус, в Плевен и в Габрово, и часове след като имахме първи смъртен случай в София, първите ни държавни мъже се изтърсиха с целия си антураж в двата засегнати града. Бойко Борисов се опита да си надене на очите предпазна маска в завода в Габрово, а Румен Радев застана в поза „мирно“, за да му премерят температурата в Плевен.

Похвално е, че демонстрираха смелост и отидоха в засегнатите градове. Сигурно присъствието им би дало кураж на хората, ако се бяха въздържали от взаимни макар и индиректни нападки.

Радев каза:„Не трябва политиците да се правим на лекари и обратното. Нека не изпращаме грешни послания. Нека да не се всява паника. Най-важното в момента е да избегнем страховете и паниката, да не прекъснем обществения живот и да предизвикаме парализа. Указанията на Националния оперативен щаб са ясни. Но държавата трябва да подпомага с всички възможни ресурси и с потенциала, който има. Обръщам се към всички сънародници – много е важна самодисциплината, максималното ограничаване на контактите и грижата за възрастните хора, защото те са най-уязвими.“

Борисов отвърна: „Както тези наши действия, така и всички останали са изцяло съобразени с препоръките на лекарите от Националния опративен щаб. Експертите ни казват, а ние изпълняваме. Ето защо съм изненадан от думите на президента Румен Радев, който откакто има коронавирус у нас някъде беше изчезнал“.

Заразата, казват, се предавала по въздушно капков път. А взаимната омраза и злобата? Толкова ли са далече един от друг Плевен и Габрово, че да не избухне епидемия от отчаяние и гняв?

Във време на коронавирус хората не се ръкуват. Това демонстрираха президентът и домакинът му кметът на Плевен.

Със сигурност никой не иска от двамата генерали Борисов и Радев нито да се ръкуват, нито да се прегръщат, нито да си козируват. Хубаво щеше да е да забравят нелепия си вербален дуел поне в този момент и да покажат, че искат нацията да е единна. Макар и на метър разстояние едни от други, както препоръчват експертите. Вирусът на омразата и отчаянието лети в ефира на много по-големи разстояния. А само той ни липсва точно сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Радев да управлява чрез хора на Борисов - каква ирония!

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com