X
 
 

Който се учи, той ще сполучи

7680 2
Който се учи, той ще сполучи
Снимка: iStock/Guliver
Япония поддържала цяла гара, за да може едно дете да ходи на училище. Докато малката Кана не завършила, влакът всеки делничен ден отварял вратите си за нея точно в 07:04ч. Едва след като ученичкана се дипломира, компанията Japan Railways се решава да закрие тази точка от мрежата си.

В Гърция пък класната стая на остров Арки продължава да бъде отворена само за двама ученика. Преподавателката им Силия с много търпение им разяснява не само традиционни предмети граматика и математика, но и как се ползва автобус, например. Умения, които ще им бъдат необходими, когато се преместят в града. Който може да е далеч от тях, но не ги е забравил.

Сега минете през произволно българско село и проверете дали училището е с открехнати двери. Някъде, например в моето Лесново, звънецът все още бие на 15-ти септември. Обаче в село Мечка нямат нужда от обучение. Както и в десетки други малки градчета и села. А деца все пак там има.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) от 24 април тази година в страната работят 1 964 общообразователни училища. Преди 10 години същият институт казва, че учебните общообразователни заведения са били 2171, тоест с 207 повече. А колко ли ще бъдат след още едно десетилетие?

Според националния институт за статистика, броят на учащите между 1 и 12 клас през учебната 2000-2001 г. е 1.069.835. За 2008-2009 г. Той вече е 815 842. Логично, бихме помислили, да бъдат закривани училища, след като за 8 г. Учениците са намалели с близо 254 000. (Още весели статистики - тук.)

Става дума обаче за друго. За правото на всяко дете, независимо къде живее, да има достъп до образование. Независимо дали е единственото първолаче в своето родно мясно или не, то трябва да се образова, за да има шанс за пълноценен живот. Независимо от семейната си среда, която може да няма възможност да финансира обучението му, особено ако то включва пътуване от 100-150 км до най-близкото училище. Тук държавата, социален конструкт, изграден, за да улеснява живота на индивидите, които го съставляват, е длъжна да се намеси.

Прави ли го обаче и как?

Помните ли една новина от юни тази година, която съобщаваше, че пет села от община Сатовча са откъснати от цивилизацията заради обилни валежи и свлачища? Че училищните автобуси в областта едва минават през пропадащия асфалт, защото шофьорите не искат за рискуват живота на учениците? Припомням ви нея и налагащият се извод - ето така го прави България.

Как ще стигнем японците, които практикуват тотално различна от нашата култура и с които вероятно е безсмислено да се сравняваме, не знам. Трагикомичното е, че не виждам как ще настигнем съседите ни гърци, уж фалирала, спасявана, неблагонадеждна държава (тя беше част от прословутата снизходителна абревиатура PIGS*, тоест буквално "прасета", която обозначаваше икономически рисковите държави в ЕС). Ние, "отличниците" по икономическа дисциплина (по Борисов), май сме такива само формално. Защото трябват не само празни приказки, а и акъл. Който го няма, може поне да се помъчи да го придобие в училище. Който учи, той ще сполучи, не е ли така, г-н премиер?

__

*PIGS: Portugal, Italy, Greece, Spain - Португалия, Италия, Гърция, Испания

 

Автор: Велина Георгиева

Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com