Може ли ГЕРБ да се прицели в "Остани вкъщи" на изборите?

6005
Може ли ГЕРБ да се прицели в "Остани вкъщи" на изборите?
Снимка: МС

От самото начало коронавирусът се превърна в начин за натрупване на политически капитали - най-общите принципи вече описахме, а слаломът през тях не подмина и най-големите опозиционни играчи. 

Но изборите на 28 март имат един допълнителен проблем. И той е, че притесненията от коронавируса биха могли да се свържат с традиционно ниската избирателна активност. И да се случи нещо, което навярно вече е калкулирано в партията, която ще спечели най-много от подобен синтез - разбира се, ГЕРБ. Цветозар Томов вече посочи, че не е късно да се въведе дистанционно гласуване по пощата - това, което направиха в САЩ, и което е правилно да се направи, за да може да защити всички, които искат да гласуват, но са в застрашената група. Ако в края на март положението с коронавируса е все още сериозно и няма дистанционно гласуване, то вотът би могъл да загуби немалко бюлетини. И при стандарта от 1 милион гласували за ГЕРБ, които не мръдват през годините по клиентилистки причини, те да се окажат съвсем достатъчни, за да подарят нови 4 години на Борисов. И нови, вероятно, четири шкафчета - за какво е иначе цялата сага. 

Възможно е да влезем в крайно неблагоприятен сценарий. В първите месеци на годината надпреварата за овладяването на по-големи електорати да принуди почти всички партии да минат в анти-локдаун реторика, тъй като грубата сметка сочи как преимуществено подобни позиции намират по-голяма одобрение. Оттам здравната криза с коронавируса да се задълбочи. И оттам точно по време на изборите да се окажем в ситуация, сходна с тази от ноемврийските рекорди по заразени и починали. Да си представим вот, в който съобщават отново за по 200 починали и 4000 заразени на ден, а гласуването не може да бъде олекотено с изпращане на бюлетини по пощата, както бе възможно в САЩ и благодарение на което Байдън успя да надделее над Тръмп. Колкото и да е рано за прогнози подобна ситуация директно облагодателства ГЕРБ и то в решаваща степен. Избори 2021 всъщност могат да бъдат изборите са най-ниска избирателна активност, независимо от всички условия да стане обратното - много по-силна опозиция, над 100 дни протести и скандали на всички нива. И по същият начин, по който изглеждаше след "Апартаментгейт" невъзможно за ГЕРБ да спечели европейските избори, нещата да се повтарят. Начинът е само един: Джипка ТВ до последния момент, масова паника от коронавируса. 

И слоганът "Остани вкъщи" да остави във вкъщито на Министерски съвет същия човек. 

 

Автор: Райко Байчев 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com