На живо от мутро олигархата

14134
На живо от мутро олигархата
Снимка: Actualno.com/Александър Македонски

Задава се любопитно съдебно дело - "Отровното трио" срещу Цвета Караянчева - заради думите й, че протестиращите се финансират от задграничния олигархат, в частност Васил Божков. Делото изглежда предрешено, тъй като ще е много трудно Караянчева да докаже нещо подобно. Но и да не е, друго е важното. 

Велислав Минеков зададе интересни въпроси: какво ли би останало ако получим обратната отчетност, например отчетност за тъмни сделки, подозрения за корупция, подкупване на висши държавни чиновници и от нас да добавим - прословутото шкафче с евро. Нима всички олигарси, които бяха създадени в последните 30 години, възникват от само себе си и по олигархичен талант, а не от таланта на властта да се слива с тях и процъфтява в общия политико-икономически бизнес, който има толкова общо с истинския бизнес, колкото атаката срещу "Хиполенд" заради подкрепата на протестите. 

Представете си документ, извънредно сложна ексел таблица. В тази таблица да фигурират всякакви обръчи от фирми, размяната на капитали между печеленето на обществени поръчки и отделянето на определен процент към властта. Да се добавят едни милиони към телевизия, едни други милиони към приемането на щадящи закони спрямо крупния бизнес, ключови концесии. А накрая да се тегли една трудна за преглъщане черта. Тази черта дори няма да е някаква цифра, доколкото след определени брой нули съзнанието се отказва от изчисления. По-вероятно на нея да пише съвсем простичко: преход. 

В таблицата ще има изключително много празни полета. Те ще бъдат полетата за наказание, полетата за присъда, полететата за правова държава и възмездие. На тях с разкривени букви ще пише самопризнанието на главния прокурор - че разделението на властите е дясно екстремистка претенция. До тези полета пък ще фигурира огромен списък от обещания срещу които няма да има нито едно тикче за изпълнението им. Нещо като вечно недовършената "Хемус". 

Най-интересното е, че скоро ще може да говорим за две неосъществени лустрации. Първата е ясна. Втората обаче е не по-малко належаща: въобще да не се допускат до властта фигури от последните тридесет години. Забрана за всякакви лица, свързани с прехода и претендиращи да го рестартират с нова конституция. Да го наречем така: преход от социализъм към мутроолигархат. В какво живяхте от 1989-та до 20--- и някоя? А, онези години ли? Да помня, помня - беше мутроолигархат. Започна със силови групировки и продължи със силови групировки, които се превърнаха във власт и бизнес. Помните ли - стигна се дотам протестиращите да бъдат наречени "Мафия". Кой ги нарече така? Как кой - премиерът на държавата. 

Така ставаха нещата тогава. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com