Нова военна униформа повишава ефективността и защитата на бойците

19149
Нова военна униформа повишава ефективността и защитата на бойците

Изследователи от Масачузетския технологически институт (MIT) съобщиха, че разработват специална военна униформа, която ще гарантира повече ефективност на армията и ще осигури още редица специфични предимства, каквито нямат сегашните униформи. Например, чрез нея, войниците ще могат да комуникират един с друг, без допълнителни устройства, директно изговаряйки думите в яката на дрехата си. Изследователският проект е регистриран под номер 5.2.1.

За целта участниците в проекта разработват влакна със специални свойства, от които да бъдат ушити военните униформи.

US армията: Жените вече ще могат да участват в бойни действия

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета е отменил забраната, според която жените от армията на САЩ не могат да участват в бойни дейс...

„Многофункционалните влакна“ в костюма ще позволят реализирането на нови функции, способстващи оцеляването и ефективността на войниците. Важна подробност е, че тези допълнителни функции няма да ограничават движенията на военните, нито ще се наложи увеличаване на габаритите и теглото на оборудването, което носят те, коментират от MIT.

Самите влакна ще представляват сами по себе си нов начин за комуникация. Те ще са чувствителни към околната среда, към външния свят, както и към това, което се случва с тялото на военнослужещите. Първото ще осигури взаимодействие с други бойни единици, а второто – ще гарантира непрекъснато проследяване на физическото състояние на войниците. Последната особеност ще предостави и друго предимство – регистрирането на жизнена дейност и локализиране на мястото на нараняване при ранени на бойното поле бойци.

Казано по-конкретно, влакната ще осигурят възможност на войниците да регистрират светлина, топлина и звук.

„Това са нов вид влакна, които сами по себе си представляват устройства“, коментира Джон Джоанопополос, директор на Института по военни нанотехнологии, който участва в изследванията, провеждани от MIT. В разработката са използвани светлочувствителни елементи и пиезоелектрически преобразуватели. Това позволява на системата да идентифицира падащ върху нея лазерен лъч с честота до няколко мегахерца.

По 18 американски войници се самоубиват на ден

18 американски войници и ветерани се самоубиват всеки ден, а общият брой на успешните самоубийства надвишава 6500 всяка година. Данните...

Към момента създадените влакна все още са твърде дебели, за да може да бъдат използвани за ушиването на униформи – техният диаметър сега е около милиметър. Предстои те да бъдат направени по-тънки, а самата концепция да бъде „изчистена“ максимално, поясняват авторите на идеята.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com