Опасно нашествие на мравки застрашава екологията и човешкото здраве

10047
Опасно нашествие на мравки застрашава екологията и човешкото здраве

Мравките – безобидни миниатюрни същества. Безобидни ли? Нищо подобно, възразяват учените. Те са установили, че неконтролируемото разпространяване на тези малки същества по целия свят застрашава екологията и вреди на човешкото здраве.

Заради размера си представители на различни видове мравки случайно биват пренасяни от регион, който е нормалната им среда на обитание, на съвършено ново място в съвсем друг край на света. Благодарение на високата си адаптивност към нови условия на живот, дребосъците без проблеми се приспособяват към нетипичната за тях среда и създават свои колонии.

Испански учени са установили, че по този начин случайно са били разпространени 768 видове мравки по целия свят.

„Заради малките си размери множество мравки случайно попадат в контейнери с плодове, в почвата и в декоративни изделия, след което биват превозвани до нови региони с кораби или самолети“, обяснява авторът на изследването Вероника Миравете.

Изследователите са на мнение, че 600 вида мравки вече са създали нови колонии, давайки по този начин началото на процес по изселване на местните насекоми и разрушаване на екосистемите. 

„Броят на мравките-нашественици е доста голям. Около 85% от тях успешно се адаптират към новите условия, което обяснява, защо много видове остават незабележими за нас. Не всички представляват заплаха, но някои могат да нанесат сериозна вреда. Например – в Европа агресивните аржентински мравки строят мега колонии, притесняващи местните насекоми, което води до унищожаването на екологичната система“, коментира още Миравете.

Учените подчертават, че от нашествието на екзотични видове мравки страдат не само животните - хората и инфраструктурата също са застрашени.

Особена опасност за здравето на хората представляват огнените мравки, тъй като тяхното ухапване може да причини анафилактичен шок и дори смърт. Първите, усетили нежеланото присъствие на южноафриканските нашественици, са жителите на САЩ. Мравките, често наричани „луди“ заради странното си поведение, живеят във вътрешността на всякакъв вид електрооборудване, вследствие на което уредите масово излизат извън строя.

Изследователите отбелязват, че установяването на разпространението на миниатюрните вредители е сложно. По тази причина е необходимо хората да разработят специална система за контрол с участието на представители на специализирани инспекции.

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com