Отпечатай си... обувка!

5338
Отпечатай си... обувка!

Технологиите вече са толкова напред, че с 3D принтер може да бъде отпечатан човешки орган. А след като може да си „разпечатим“ бъбрек например, защо да не може да пуснем на принтера и... обувки. Точно такава е идеята на известните производители на спортни дрехи и обувки Adidas и Nike.

Световноизвестните компании вече са приложили 3D технологията при производството на специализирани спортни обувки.

Обувки зареждат мобилния телефон

Студенти по механо-инженерство създадоха обувки, която може да зарежда мобилен телефон. Четирима студенти успели да генерират и съхран...


Те са използвали триизмерния печат за създаването на подметки със сложен релеф – например за получаването на бутонки с шипове и обувки за крос. Досега този тип подметки се произвеждаше чрез отливане. Технологията е следната – в стоманена форма се излива разтопена смес, която после трябва да се втвърди. Това е много по-трудоемък и отнемащ време процес.

3D печатът значително ще ускори процеса по разработката на нови модели обувки, който изисква създаването на множество образци.


От Nike например твърдят, че за шест месеца ще могат да проведат 12 изпитателни серии на образци. Специалистите от Adidas пък отбелязват, че времето за оценка на новите образци, благодарение на триизмерния печат, е намалено от 4-6 седмици до 1-2 дни. От фирмата също допълват, че в процеса на създаване на образци с помощта на 3D принтер ще бъдат заети много по-малко сътрудници – едва двама работника, вместо обичайните 12.

Роберто Кавали представи обувки XXL за пролетта

Бялото и бежовото доминират в екстравагантната пролетна колекция на италианския моден дизайнер Роберто Кавали, представена в Милано. ...

Кога точно обаче триизмерният печат ще започне да се използва масово в производството на компоненти за обувната промишленост, а не само за създаването на прототипи, все още не е ясно. От компанията Stratasys, чийто принтер използвали Adidas и Nike, заявяват, че серийното 3D отпечатване на обувки все още не е възможно да се случи на практика.

Причината – ниската скорост на печат, постигана към момента. За създаването на една подметка с принтера са необходими приблизително два часа.

Да поясним – 3D принтерите представляват устройства, които на слоеве създават физически обект на базата на триизмерен модел. Вече съществуват такива принтери за научно и промишлено ползване, като цената им достига десетки хиляди долари, както и принтери за „домашна употреба“ на стойност по-малко от хиляда долара.

Редактор: Анна Маринова

Ниските обувки отново са на мода

Модата на високите обувки избледнява и все по-рядко в женския гардероб тази есен ще се срещат обувки с ток над 5 см. Неудобните и боле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com