Песента на Земята

18514
Песента на Земята

Нашата планета има глас. Той е отдавна известен на учените и радио операторите, но сега стана достъпен за целия свят. Американската космическа агенция НАСА публикува кратък аудио файл, на който се чуват странни пиукащи звуци, силно напомнящи песента на китовете.

Всъщност гласът на нашата планета представлява радиовълни, образувани в двата защитни магнитни пояса на Земята, наречени радиационен пояс на Ван Алън. Двата пояса, вътрешен и външен, представляват област от магнитосферата на нашата планета с високо съдържание на високоенергетични заредени частици - предимно протони и електрони.

Кога Земята е била най-гореща?

Нашата тучно зелена и синя планета е била като ад – толкова гореща, че океаните биха заврели, а скалата би се изпарявала. Слава Б...

Записът е направен чрез сателитите Storm Probe, които бяха изстреляни през септември, за да измерят плътността на заредените частици.

Това е първият запис на песента на Земята, макар много радиолюбители да са засичали любопитните звуци. Те са най-силни сутрин, затова често ги наричат и „Хорът на зората”.

Редактор: Кристалина Илиева

"Зелените": Близки до властта групировки злоупотребяват с компенсаторни бонове

Министерството на земеделието и храните обяви търгове за продажба на земя от държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com