Преброяване на фикусите в парламента - мисия невъзможна

16624
Преброяване на фикусите в парламента - мисия невъзможна
Снимка: БГНЕС

Имаше и ще продължава да има спорове - за броя на депутатите в парламента. Против намаляването им има една теоретично правилна идея. Че колкото по-малко са, толкова повече намалява пълнокръвното представяне както на определени райони, така и на определени професии. За да функционира добре една парламентарнa демокрация, тя трябва да включва разнообразни фигури с различни експертизи и различен ъгъл на мислене и компeтенции. 

Но това е само на теория. Скоро ще завърши цикълът на поредния парламент, който функционираше така: 1/4 от депутати, които спорят, разменят мнения, сблъскват аргументи, къде смислени, къде не, и 3/4 фикусоподобна мълчалива маса, която взема думата толкова рядко, че ако това бяха ученици, то родителските срещи неловко щяха да захващат темата дали все пак детето е добре и може ли да му се помогне с нещо. 

Българският парламент от години насам си спестява една срамна статистика: кои депутати колко пъти са вземали думата, колко проектозакони са внесли, как са участвали в парламентарната дейност в последните четири години, какъв е ефектът от приети по техни предложения закони. Тази статистика би била твърде потискаща - мълчанието на ваклите агнета, които са допринесли с толкова нисък коефициент на полезно действие, че в почти всяка друга обществена сфера отдавна щяха да са декласирани. 

Отчети за работата на депутатите по правило се избягват и крият, а тези, които в последните 30 години са правили това, са критично малко. Причината е ясна: никой не иска черно на бяло да лъсне явният минимализъм, на който се е отдал за изумително дълго време. А това трябва да бъде направено от всеки депутат. А ако на някого, разбираемо, му липсва самоинициатива, самият парламент публично да докладва за участието или липсата на такова.

В противен случай, оставаме с обратното впечатление. И то е, че повечето депутати принадлежат към интериорния дизайн на парламента, отколкото към неговата истинска роля. И когато Караянчева дарява "стари килими и календари" може спокойно да дарява и износени, невпечатляващи депутати. Опитайте се да преброите колко депутати от 44-ото Народно събрание знаете по име и са оставили поне някакво впечатление във вас.

Ако не можете да се сетите за повече от 10, проблемът не е във вас.

 

Автор: Георги Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com