Пременя се Илия извън килия

56110
Пременя се Илия извън килия
Снимка: БГНЕС

Напъните на Бойко Борисов да се върне на бял кон не само са напразни, но са и доста нагли. Изкарвайки се жертва на несправедлив, че и противозаконен арест, той смята, че ще възкреси подкрепата, която тотално загуби и ще получи още един шанс.

Идеята му да играе жертва си е изцяло в негов стил - първичен и недотам изискан, ако можем така да се изразим. В същия "Пунта Мара" стил са и всички послания, идващи откъм ГЕРБ - "репресии", "атаки", "беззакония" и прочие.

Истината е, че е много вероятно Борисов никога повече да не бъде премиер. И това е най-голямата му болка.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Сателитни снимки и видеокадри опровергават Русия за ужаса в Буча

Няма да бъде, защото в политиката винаги има цикличност - след възходите идват падения, а Борисов отдавна е далеч от годините си на възход. Всеки политически проект, поне у нас, приключва с някакви протести, критики и опити за ревизия, но само за управлението на Борисов имаше и дъх на европейска намеса към всичко това, а и арест на бивш премиер. Така не са приключвали нито Сакскобургготски, нито пък Орешарски или Станишев.

И ако за предходниците му може да се намерят присъдружни "виновници", за управлението на Борисов няма как, защото винаги е управлявал еднолично. Действията на ГЕРБ, колкото и да са били подкрепяни от някакви коалиционни партньори, са си почти изцяло техни. И за тях ще бъде потърсена сметка, тъй като видимите резултати го изискват - най-беден народ, най-корумпирана държава, най-лоши пътища и какво ли още не.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Футболен бос намеси името на Бойко Борисов в поредния скандал у нас

Че Борисов готви контраатака е видно най-вече по факта, че всичките му лейтенанти препускат от медия в медия - отвсякъде извират Тома Биков, Десислава Атанасова, както и изявления на знайни и незнайни активисти. Единствената цел е да се провалят опитите за ревизия на предишното управление, партията да се оневини, а личният авторитет на Борисов да бъде излъскан до блясък. Последното си е мисия невъзможна, но нека оставим ентусиастите да работят.

ГЕРБ се опитва да играе опозиция, но никак не му се удава. Три мандата на власт те правят доста смешен опозиционер. Докато овладеят опозиционната реторика, още доста време ще гледаме това любителско театро. За мимиката и жестовете да не говорим. Повечето партийни апологети се изживяват като последна инстанция, което хич не отива на автентичен опозиционен имидж.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как обвързаха санкциите срещу Абрамович и Челси с... Бойко Борисов

Самият рицар на печалния орден не пропуска възможност да се ожали и услужливите медии тиражират воплите му, вместо да му зададат някой по-конкретен въпрос. Например, нещо за твърденията на Васил Божков. Или нещо за липсващия половин милиард от хазната - нали докладът на АДФИ още по негово време ги установи, как стана така, че когато той управляваше, тези пари изчезнаха? Или за инхаус поръчките. Но не, основните въпроси са от типа "какъв цвят е този сив каскет". Впрочем, като стана дума за каскет...Ама не, това е съвсем друга тема. Тема за скъп паметник, който ГЕРБ трябва да направи, по думите на ген. Атанас Атанасов.

Самият Борисов е зает да се стяга за предсрочни избори, пременен като опозиция. Обаче този, премененият, си е същият онзи Илия, дето градил килията.

Извън нея е.

Засега.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Като денонощен клекшоп: Инфинити парламент и така до края на света

Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com