Референдумът на Слави е необходима утопия

12532
Референдумът на Слави е необходима утопия
Снимка: БГНЕС

Кой е тоя, който ще си позволи да застане на мястото на Бог, и да каже вие не съществувате? С тази реплика шоуменът Слави Трифонов внесе в парламента подписка за провеждане на референдум за смяна на политическата система.

Коментар на редактора

Инициативата за промяна на политическата система е похвална. Но когато ще поправяме нещо, трябва да го направим както трябва - иначе съвсем скоро ще дойде следващата инициатива за "поправка" и хората просто няма да я отчетат, защото нещата не са се получили от първия път. Нека видим предложенията на Слави Трифонов:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Отговор: НЕ! Причината е съвсем проста - тогава в парламента директно ще влизат само хора, зад които стои държавната машина, която искаме да променим! Пример - кандидатират се Бойко Борисов, Делян Пеевски и Дядо Добри в съответния регион. Борисов има пари, плаща на Пеевски за медиен комфорт и избирателите дори не разбират, че Дядо Добри е кандидат. Защото няма какво да се лъжем - масово осведомяването и в голяма степен формирането на мнение на българите идва все още от най-популярните частни телевизии и вестници, които работят срещу пари. В огромното си мнозинство тези медии са или директно контролирани или зависят силно от КОЙ, дори да не желаят да е така, защото КОЙ владее твърде голяма част от медийния пазар и няма как да бъде заобиколен.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Политическите кампании да се правят само по Националната телевизия, с равно време за всички, като това важи и за времето на реклама, както и само при задължително участие в диспут на кандидатите - който откаже, да отпада от надпреварата.

Местан да каже право куме в очи и да хваща пътя

Три години бях в ДПС на полето на политическите идеи, със структурата на партията не се занимавах – от самото начало знаех, че ня...

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

ОТГОВОР: НЕ! Причината - така властта се съсредоточава още повече в по-малко хора, особено при мажоритарен избор, какъвто се предлага в горния въпрос. След като договорките като избора на Меглена Кунева текат и сега, при уж 8 партии, само си представете ако няма толкова страни, с които КОЙ да се съобразява.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: При опити за промяна на обществено важни закони - например Конституцията, гласуването да става тайно, в тъмна стаичка и само един по един. Така се прави в Южна Корея - за да не може депутатите от една парламентарна група да бъдат принудени от партията да се съобразят с мнението само на лидера. Обществено важни закони са законите в тези области, които в национален референдум с активност от поне 50% бъдат определени като неработещи и с нужда от промяна.

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

ОТГОВОР: ДА! Първо, това ще затрудни всички, които прибягват до "втория начин". Второ, възпита се духът на държавността - че държавата сме всички ние и че мръсотията няма кой да я изчисти, докато гледаме по телевизията поредния ДС агент да ни обяснява нещата от живота и я караме на "мен това не ме зсяга". За да проработи обаче задължителното гласуване, трябва повече.

Най-малко важно е, че Борисов е страхлив по отношение на Бокова

Некомпетентен и страхлив – такова определение даде за премиера Бойко Борисов бившият ни външен министър Соломон Паси, който отдав...

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Гласуват само тези, които плащат данъци в България, които имат поне завършено средно образование и са пълнолетни. За местни избори гласуват тези, които плащат данъци в съответната община. Който работи, който допринася за пълненето на държавния бюджет и за по-добрия жизнен стандарт на обществото като цяло, той трябва да определя правилата. Тогава задължителното гласуване даже може да се окаже излишно.

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

ОТГОВОР: ДА! Отговорът тук обаче в никакъв случай не може да е еднозначен. При опасността някой да направи мащабно нагласяване без дори да бъде видян - сега поне медиите показват, електронното гласуване става опасно. Дори машинното гласуване, което е считано за далеч по-сигурно, също може да бъде манипулирано - вижте ТУК! Всичко това предполага многостепенна система за надзор над съответната система за гласуване. Ако ще е електронно - трябва абсолютно всеки участващ в изборите субект и всяка една медия да имат възможност да следи на живо как върви гласуването и ако има разминаване в данните, да се прави публична проверка, за да се изясни дали проблемът е технологичен или някой пробва да мами. Може да се направи - обяснихме как ТУК!

п.п. Този въпрос обаче няма как да мине, защото вече имаше референдум и защото депутатите начертаха пътна карта за приемане на електронното гласуване.

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Г-жо Кунева, щом сте русичка по душа, слушайте какво ви се говори

Новите учебници за I и V клас трябва да бъдат приети, веднага след като бъде изяснена позицията на ангажираните страни в изготвянето им...

ОТГОВОР: ДА! Въпросът обаче отново не е еднозначен. Абсурдно е партиите да нямат собствени приходи, защото иначе могат директно да бъдат купени и използвани. Въпросът е КОЛКО да е субсидията, защото в този си вид това е популизъм. А е популизъм, защото стойността на лева, а и на всяка валута, се променя с годините и то към обезценяване.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: За да се определи колко да е субсидията, нека се видят декларациите на партиите за финансовите им разходи. Всичко, което остава като плюс по банковите им сметки, не им трябва. След като се видят действителните гласове от последните избори и се махне печалбата на партиите, тогава лесно се изчислява колко точно да е субсидията им, за да работят истински, а не да се хрантутят на наш гръб. Когато има парламентарни избори, следва актуализация на субсидията - заради инфлацията. Актуализацията отразява точно движението на инфлацията в периода на управление на съответното Народно събрание. Партиите не са и не може да са търговски дружества! Това обаче няма как да бъде формулирано с въпрос с отговори "да" и "не" на референдум - трябва да се направи от парламента.

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

ОТГОВОР: НЕ! Полицията е част от структурата на изпълнителната власт. Изпълнителната власт се формира от законодателната, която се избира от народа. Принципът на разделение на властите трябва да се запази. Иначе мажоритарният избор в този случай не би бил по-различен от дадения пример за въпрос номер едно.

Референдумът на Слави Трифонов има своите пропуски, има своя популистки характер. Но само чрез такива допитвания можем да извървим пътя, който е извървявала Швейцария. Защото ако не опитваме да плуваме срещу течението, ще си останем накиснати завинаги в блатото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com