Сладоледът и шоколадът не ни правели щастливи

3509
Сладоледът и шоколадът не ни правели щастливи
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Всеизвестна е теорията, че шоколадът и сладоледът подобряват настроението. Затова, когато сме тъжни, нервни или напрегнати, често хапваме нещо сладичко.

Учените от университета в Минесота обаче опровергаха тази теория, доказвайки, че става дума просто за мит, а не за научна реалност.

Във Великобритания - сигнал на спешния телефон заради сладолед

Жена от Великобритания е позвънила на спешния телефон 999, за да потърси помощ заради скандал със сладоледаджия, който поръсил сладолед...

Изследователите провели експеримент, в който включили група доброволци на различни възрасти. Участниците били помолени да изберат хранителен продукт, който би ги накарал да се почувстват добре, ако настроениeто им е силно понижено. Във възможните продукти били включени шоколад, сладолед и бисквитин. Едновременно с това доброволците имали възможността да избират и между други храни, които обичат, но които, според тях, не биха повлияли положително на настроението им.

След това участниците в изследването трябвало да гледат 20-минутен филм, предизвикващ чувство на гняв, яд, тъга или страх. След края на видеото доброволците били приканвани да оценят своето настроение в продължение на три минути. През същото време те били помолени да хапват храна – шоколад, сладолед или друг любим хранителен продукт, които би трябвало им действат успокояващо.

Резултатите били изненадващи. Оказало се, че три минути след видеото настроението на всички участници в експеримента се подобрявало, независимо каква храна приемали те и дали изобщо се хранели.

Учените са силно изненадани, тъй като очаквали при хората, хапващи шоколад или сладолед, да има по-силно изразено повишаване на настроението, отколкото при другите. В крайна сметка се оказало, че участниците в експеримента не се влияят от вида на храната.

Откраднаха оборудване и сладолед за 960 лв. в Бургас

Вчера, около 12.00 ч. в Първо Районно управление „Полиция” - Бургас, е получено съобщение за разбит павилион за продажба на...

Междувременно друго изследване доказа, че кафето наистина прави хората щастливи.

Това твърдят учени от Рурския университет. Те доказали, че кофеинът влияе на онези зони от мозъка, които предизвикват у хората усещане за щастие. В експеримента участвали 66 възрастни доброволци, разделени на две групи. Първата група приемала редовно кафе в продължение на известен период от време, а втората група – плацебо. Когато всички били накарани да извършат определена задача, тези, употребяващи кофеин, постигнали по-добри резултати и се чувствали по-щастливи и доволни от себе си.

Доколко полезна е употребата на кафето по принцип обаче, изследователите не коментират.

Редактор: Анна Маринова

Хванаха крадец на сладолед в Белослав

На 10 май (събота) е подаден сигнал за кражба, извършена след счупване на стъкло на прозорец, от заведение за бързо хранене, намиращо с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com